23. jun 2016.23. jun 2016.
MALA MATURA U OŠ “MIĆA STANOJLOVIĆ“ U KOCELjEVI

MATEMATIKA IPAK BAUK

Od 159 svršenih osnovaca u koceljevačkoj osnovnoj školi malu matura polagala su dva učenika manje. Najbolje rangirani đak od maksimalnih 30 bodova osvojio je tri manje, dok je najlošije ove testove uradio maturant koji je osvojio samo četiri.
Iako su đaci na testu iz srpskog jezika postigli rezultat sličan onom iz prethodnih godina, a kombinovani test uradili za nijansu bolje, zabrinjava činjenica da je rezultat iz matematike značajno lošiji.
Naime, prosečna ocena koceljevačkih maturanata iz maternjeg jezika je devet, iz kombinovanog su postigli 10,26 poena dok je prosek na testu iz matematike 5,22.
U OŠ “Mića Stanojlović“ nisu krili nezadovoljstvo ovakvim rezultatima i smatraju da je neophodno uraditi detaljniju analizu i što pre pronaći adekvatan mehanizam kojim bi privoleli buduće generacije da redovno dolaze na pripremne časove kao i da ozbiljnije shvate polaganje male mature. Jedan od mogućih razloga zbog kojih osmaci ležerno pristupaju ovim testovima, kako kažu, verovatno leži i u činjenici da u srednjim školama ima više mesta nego đaka te da smatraju da će se negde sigurno upisati.
Za maturantkinju Anu Jović iz Koceljeve, kao i za većinu njenih vršnjaka, zadatci iz matematike bili su prilično teški, dok joj je kombinovani bio iznenađujuće lak.
- Tačno je da je ove godine test iz matematike bio nešto teži ali je takođe evidentno da je izuzetno mali broj dece dolazio na pripremne časove. Nezainteresovanost dece prisutna je iz godine u godinu. Moguće je da je i takva generacija kojoj matematika nije omiljeni predmet - rekao je direktor koceljevačke osnovne škole Pavle Aleksić.
Ova tvrdnja je donekle tačna jer je prosečna ocena ove generacije iz matematike od šestog do osmog razreda bila oko tri, dok je prosek iz srpskog jezika bio nešto bolji.
Nakon polaganja male mature budući srednjoškolci popunili su liste za upis u srednje škole, prema kojima je najveći broj njih, čak 109, izrazio želju da upiše Srednju školu u Koceljevi. Oko petine đaka želi da svoje obrazovanje nastavi u nekim od šabačkih srednjih škola. Njih sedam se odlučilo za Valjevo, jedan manje za Beograd, dok će dva učenika srednje obrazovanje sticati u Vladimircima. Ima i onih koji nisu predali listu želja.
V. Bošković

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa