21. jul 2016.21. jul 2016.

RASTE CENA TOVLjENIKA

Cena tovljenika na pijacama u Mačvanskom okrugu naglo je skočila sa 140 dinara za kilogram na 170 dinara, čak i više. Ipak, ozbiljni proizvođači nisu preterano srećni jer analize pokazuju da je svake godine situacija ista-cena skače, više je grla u tovu i pred zimu cena pada. Jadac- kaže predsednik Udruženja odgajivača svinja“ Šabac“, Goran Mostić.
-Do pre tri dana cena je bila 140 dinara ali je cena prasića i dalje niska, oko 150 dinara za kilogram. Cena tovljenika je prihvatljiva, to je u granicama realne cene sa minimalnom zaradom, ali je pitanje šta će biti dalje. Činjenica je da je tu cenu kreirao nedostatak tovljenka na tržištu i pitanje je da li će ostati do zime ili će ponovo pasti. Vrtimo se godinama u krug bez pravog rešenja, kaže Mostić i dodaje da je veliki problem što je rodna godina i što će se mnogi ponovo opredeliti da deo proizvodnje usmere u tov.
U njegovim štalama je trenutno 20 krmača i oko 140 svinja u tovu. Boli ga, kako kaže, što se premijer „slikao“ sa prerađevinama koje nisu produkt domaće proizvodnje kada je otvarao „Mitros“ - kao deo nemačkog „Tenisa“.
-“Tenis“ je najavljivan tri godine i ispostavilo se da je bio odličan za „slikanje“ jer je do sada otkupio kontigent svinja ali za uslužno klanje drugoj firmi. Od najavljenih 1.65 evra nema ništa a ni prerađevine koje su služili na otvaranju nisu srpske već uvozne, navodi predsednik jednog od najvećih udruženja odgajivača svinja. U njegovim štalama je i oko 40 bikova, kako kaže, sa istim problemom. Zbog bolesti goveđe kuge zabranjen je promet u Srbiji ali je dozvoljen ka klanicama u Crnoj Gori i Hrvatskoj. Cena je pala sa dva evra na 1.70, jer je najveći uvoznik Bosna i Hercegovina.
Stabilna cena u narednih tri godine, a proizvođači ne traže višu za tovljenike od trenutne, oporavila bi srpsko tržište i srpsko selo. Za oblast uzgoja svinja postoji zainteresovanost kao i stručni kapaciteti. Grad Šabac je među prvima omogućio besplato osemenjavanje krmača i tako sprečio širenje zaraznih bolesti i poboljšao rasni sastav. Prvi tovljenici iz tog projekta već su isporučeni tržištu.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa