21. jul 2016.21. jul 2016.
Prelevmani me, bre!

PRELEVMANI MANjI PROBLEM OD NEZNANjA

Vlada Srbije produžila je zaštitne mere, takozvane prelevmane (uvozne takse) za uvoz mleka iz Evropske unije, do 31. decembra. Odluka je doneta u cilju zaštite proizvođača mleka i mlekarskog sektora u Srbiji. Prvi put prelevmani su uvedeni u junu prošle godine za mleko, od 10 do 20 dinara po litru , kao i za kiselo-mlečne proizvode od 10 do 30 dinara. Ipak neki proizvodi, sirevi, nisu više u režimu zaštite. Uzrok uvođenja dodatnih mera zeštite bio je potpuni poremećaj evropskog tržišta mleka sa ogromnim viškovima i niskim cenama, koji su izazvale sankcije Rusiji. Od te bele poplave srpske mlekare mogle su da spasu samo dodatne uvozne takse, prelevmani. Ipak, veliki odgajivači tvrde da nas nisu spasli od unutrašnjnih problema na tržištu. Goran Vasić, predsednik Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga, kaže da su mlekare “predvidele“ ukidanje prelevmana i na razne načine spustile otkupnu cenu ali je nisu vratile nakon odluke o produžetku.
- Produženi su prelevmani na uvoz mleka ali situacija je loša. Čujem da će neke velike mlekare prestati da otkupljuju male količine, da kažem od onih “na kantu“. Cena je loša. Kada se govorilo da će prelevmani biti ukinuti pala je za pet dinara ali sada nije skočila. Prosečno, u Srbiji ne prelazi 26-27 dinara za litru. Negde zaista može da se dobije 36 ali negde samo 17 dinara. Posle odluke o prelevmanima trebala je cena da se vrati na onu od pre početka godine. Mlekare koriste prostor za nižu cenu u mikrobiologiji, somatskim ćelijama i tu cena može da ode za sedam dinara dole. Veliki je raspon, kaže Vasić i dodaje da je veliki problem sa higijenom u mlekarstvu.
Ulaganje u proizvodnju je veliko a njega samo hemijska sredstva koštaju 30.000 dinara mesečno, pena za pranje vimena pre i posle muže, hemikalije za čišćenje . To je potrebno da bi se postigli mikrobiološki standardi.
-Kada pričamo o prelevmanima mislim da će baš mikrobiološki razlozi da ih ukinu. Kada dođemo do referentne laboratorije ispostaviće se da nam fali kvalitetnog mleka i prelevmani će biti ukinuti. Proizvođači umesto rešenja problema beže u mlekare koje ne koriste adekvatnu mikrobiološku analizu. Zato moramo raditi na edukaciji, da mleko stigne što čistije. Svi ćutimo o lošem mleku, po pitanju mikrobiologije. Možda i 75 procenata mleka nije za preradu jer ima preko 400.000 somatskih ćelija.
U mačvanskom regionu bilo je 30.000 krava, odnosno 90.000 goveda, i po tome smo odmah iza Zlatiborskog okruga. Ipak, Mačvanskom upravnom okrugu nema više od 200 proizvođača koji imaju dnevno preko 100 litara mleka.
Prelevmani nisu direktno povezani sa cenom mleka jer se cena formira na bazi cena u EU i zemljama u okruženju. Oni služe za odbranu mlekarstva, količine otkupa sirovog mleka, i broja grla koja trenutno imamo u Srbiji.













Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa