1. septembar 2016.1. sep 2016.
DRAGAN MITRIĆ, PREDSEDNIK OKRUŽNOG ODBORA SINDIKATA OBRAZOVANjA

ŠTRAJK AKO NE ISPRAVE GREŠKU

Stav Sindikata obrazovanja je da ukoliko država ne ispravi grešku i krajem septembra ne isplati ono što nam duguje, na osnovu greške u obračunu za plate tokom letnjeg raspusta 2015. i 2016. godine, organizovaćemo jednočasovni štrajk upozorenja, kaže za „Glas Podrinja“ Dragan Mitrić, predsednik Okružnog odbora Sindikata obrazovanja.
Prema njegovim rečima, dobili su uveravanja od Ministarstva da će ta greška u obračunu da bude ispravljena, a radi se o iznosu od tri do pet hiljada dinara po zaposlenom u sistemu obrazovanja.
- Prvi utisci posle razgovora sa novim ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem su ohrabrujući. Prvi potez će biti upravo ispravljanje greške koja je načinjena prosvetarima. Videćemo, ali je zanimljivo i to da je ministar najavio da će učiniti sve da povrati dostojanstvo našoj profesiji ““ ističe Mitrić.
On dodaje da su prilikom razgovora sa ministrom insistirali da se izbori za veći budžet kako bi zaposleni u obrazovanju imali isti prosečan lični dohodak kao i ostali zaposleni u vanprivrednom sektoru, pošto je sada manji za 17 odsto.
- Očekujemo i najavljeno povećanje plata od četiri odsto, što u proseku iznosi 2.000 dinara po zaposlenom. Videćemo da li će biti ispoštovana obaveza koju je potpisao prethodni ministar o isplati novogodišnjih nagrada u iznosu od deset hiljada dinara ““ dodaje naš sagovornik.
Mitrić napominje da će Sindikati redovno da prate sve ono što treba da bude ispoštovano i da će na osnovu toga donositi zaključke i planove za delovanje u predstojećem periodu.
JEDINSTVO, SLOGA, SOLIDARNOST
- Sindikalna borba mora da bude jedinstvena, složna i solidarna. Dosta nam je podela, a podeljeni smo mi prosvetari u četiri sindikata. Sindikat Unija ne želi da sarađuje ni sa kim i samoinicijativno vodi sindikalnu borbu. Tako su zakazali protest za 31. avgust na kojem se skupilo 200 kolege i taj protest ništa nije doneo ““ kaže Mitrić.
N. K.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa