1. septembar 2016.1. sep 2016.
Školstvo u Rađevini

PRVAKA VIŠE NEGO LANE

Nova školska godina spremno dočekana. Prvaka više nego prethodne godine. Pripremni predškolski rad velika pomoć školskom sistemu
U Republici Srbiji ove školske godine je u prvi razred osnovne škole upisano oko 70 hiljada prvaka što je za oko 1.200 više nego prethodne godine. U Osnovnoj školi „Borivoje Ž. Milojević“ u Krupnju izvršene su neophodne pripreme i sve je spremno za početak nove školske godine. Školu pohađa 930 učenika u sedam izdvojenih četvororazrednih i tri osmorazredne škole koje se nalaze u sklopu matične škole u Krupnju. Broj učenika upisanih u prvi razred je 111 što je za jednog više u odnosu na prethodnu godinu. Četvororazredna škola u selu Likodra ponovo je počela sa radom posle sanacije klizišta nastalog u poplavi 2014. godine, zbog čega su učenici nastavu prethodne godine pohađali u izdvojenom odeljenju u susednom selu Krasava.
Prijem za prvake
Povodom prijema 63 prvaka raspoređenih u tri odeljenja u matičnoj školi u Krupnju u četvrtak 1. septembra u 13 časova učenici starijih razreda priredili su prigodan program dobrodošlice za svoje mlađe drugove u kome su izveli recitale i dramske tektove. Učitelji su im pripremili razna vesela iznenađenja, prve dane provodiće u školi u skladu sa potrebama dok se ne priviknu na ustaljeni režim rada. Tim povodom školu su posetili prosvetni inspektor Dušica Zeljić i zamenik predsednika opštine dr Predrag Radić koji se učenicima obratio rečima podrške i poželeo im uspešno i srećno školovanje.
Nešto ranije istog dana opštinska delegacija posetila je i Osnovnu školu „Žikica Jovanović Španac“ u Beloj Crkvi gde je u prvi razred upisano 23 učenika. U ovoj školi nastavu će pohađati 252 učenika raspoređenih u 21 odeljenje. Tokom raspusta u ovoj školi su izvršeni radovi na hoblovanju i lakiranju parketa kao i molersko-farbarski radovi. I kod njih je nova školska godina dočekana spremno sa stručno zastupljenim nastavnim kadrom.
Pripreme i planovi
Od direktora osnovne škole u Krupnju Dragana Blagojevića saznajemo da su svi pripremni radovi i raspoređivanje nastavnog osoblja izvršeni na vreme i da su stvoreni potrebni uslovi kako bi i tokom ove školske godine ostvarili dobre rezultate kao što je to bio slučaj i ranije. U nastavi od oko 130 zaposlenih radi približno 90 prosvetnih radnika, što ovaj kolektiv čini najbrojnijim kada je javni sektor u opštini Krupanj u pitanju. Blagojević ističe da je za naredni period planirana sanacija kotlarnice kako bi završili radove na sanaciji toplovoda za koje su odobrena dva miliona dinara od strane ambasade Japana u Srbiji. Iz sredstava lokalne samouprave odobreno je 240 hiljada dinara za uređenje prostora oko škole u selu Brštica. U razgovoru sa školskim psihologom Nelom Sinđelić saznajemo da su se svi zaposleni u školi potrudili da prvi školski dan učenicima prvog razreda ostane u lepom sećanju. Uticaj roditelja presudan je pre polaska dece u školu, dok kasnije veliku ulogu imaju učitelji i njihov odnos prema deci, kao i odnos roditelja prema učiteljima i međusobna saradnja.
I srednjoškolci spremni
Situacija u Srednjoj školi u Krupnju takođe obećava. U prvi razred gimnazije, eletrotehničkog, mašinskog i ekonomskog područja rada upisano je ukupno 112 učenika, za 25 više nego prethodne školske godine. Ovu školu će u 15 odeljenja pohađati ukupno 346 učenika. Prema rečima direktora škole Dragana Dojića novu školsku godinu su zaposleni dočekali spremno u skladu sa nastavnim planom i programom. Od ukupno 46 zaposlena radnika 36 je u nastavnika. U toku letnjeg školskog raspusta okrečene su prostorije škole, popravljen školski nameštaj, potpuno rekonstruisana i opremljena mašinska radionica koja će ove godine primiti 28 zavarivača u prvom i drugom razredu. Pored njih stručnu praksu će u novom okruženju obavljati i instalateri. Radionica sada poseduje pet novih aparata za sve vrste mašinskog zavarivanja u zaštitnoj zoni argona i CO2 (ugljen-dioksid). Škola poseduje pet modernih informatičkih učionica tako da svaki učenik tokom školovanja radi za posebnim računarom nezavisno od drugih.
Prevoz 121 učenika Srednje škole iz okolnih sela i pravaca je dobro organizovan i usklađen sa trajanjem nastave. Bitno je istaći da lokalna samouprava već nekoliko poslednjih godina daje subvencije za troškove prevoza učenika u visini od 40 procenata, prevoznik daje 16, a roditelji učestvuju sa 44 procenta cene mesečne karte.
Vrtići bez granica
U Predškolskoj ustanovi „Naša radost“ u Krupnju svi planirani radovi oko adaptacije unutrašnjeg prostora su na vreme završeni i 22. avgusta posle kolektivnog godišnjeg odmora u centralnom vrtiću počeli su sa radom u pet grupa celodnevnog boravka. Prema godišnjem planu rada ustanove pripremni predškolski program biće organizovan u trajanju od 1. septembra 2016. do 13. juna 2017. godine. U okviru ove ustanove boraviće 139 dece, u centralnom vrtiću biće jedna pripremna predškolska vaspitna grupa sa 21 detetom i devet pripremnih predškolskih grupa u izdvojenim odeljenjima sa ukupno 64 dece. Prema rečima direktorke vrtića Slavice Kodić planira se otvaranje jedne mešovite grupe u celodnevnom boravku za decu uzrasta od 18 meseci do 3 godine. Ove godine u selima Krasava i Zavlaka se planira nastavak rada prema projektu „Vrtići bez granica“ u kome učestvuju deca uzrasta od tri do pet i po godina. U vrtiću u Krupnju izvedeni su radovi hoblovanja i lakiranja parketa u radnim sobama, postavljena keramika u garderobnim i sanitarnim prostorima, postavljene i ofarbane sprave u dvorištu vrtića, sređena i ofarbana metalna ograda oko vrtića.
Sve u svemu, situacija u predškolskom, osnovnoškolskom i srednjoškolskom vaspitno-obrazovnom sistemu, makar kada je početak školske godine u pitanju, obećava dobre rezultate. Broj dece je za sada stabilan imajući u vidu da se iz krupanjske opštine porodice uglavnom odseljavaju ka većim gradovima, a broj dece u poslednjih nekoliko decenija zabrinjavajuće opada.
D. Žugić

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa