22. septembar 2016.22. sep 2016.
IZLOŽBA “ANA FRANK ““ ISTORIJA ZA SADAŠNjOST“

DA SE ZATVORI KRUG

Edukativna debatna mreža Otvorena komunikacija u saradnji sa Kućom Ane Frank iz Holandije, Gradskom upravom Šapca i Kulturnim centrom predstavlja izložbu “Ana Frank ““ istorija za sadašnjost“ od 26. 09. do 15. 10. u svečanoj sali Kulturnog centra u Šapcu
Putujuća izložba “Ana Frank ““ istorija za sadašnjost“, posle više od 300 lokacija u svetu, u Srbiju je došla u okviru projekta “Historija, Istorija, Povijest ““ lekcije za sadašnjost“. U saradnji Otvorene komunikacije i Grada Šapca, postavka je otvorena u ponedeljak, u svečanoj sali Kulturnog centra.
Izložbu su otvorili član Gradskog veća, Igor Marsenić, direktorka Kulturnog centra Sonja Petrović Jagić i koordinatorka programa za Srbiju Ana Kostandinović iz Otvorene komunikacije. Profesori Muzičke škole “Mihailo Vukdragović“ Milan Bogdanović i Boris Jekić, izveli su prvi stav Male noćne muzike, omiljene kompozicije Ane Frank, a obučeni učenici iz šabačkih srednjih škola, proveli su posetioce kroz postavku.
- Niko ne može da ostane ravnodušan kada pogleda ovu izložbu i, kada pročita dnevničke zapise Ane Frank, da se ne zapita zašto je imala potrebu da piše, kada je i sama delimično bila u svetu seni, fizičkog nestajanja? Pisala je zato što je verovala u sećanje, da oni kojih se sećamo i dalje žive. Kultura sećanja je izuzetno važna tema evropske kulturne politike i života našeg grada. Prošle godine smo na Gradskom trgu otrgli od zaborava prostor na kome su streljani naši sugrađani u Drugom svetskom ratu, a ove godine, zahvaljujući učešću Grada na konkursu Grad u fokusu Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Šabac je dobio sredstva za revitalizaciju zgrade stare sefardske sinagoge koja će biti Muzej šabačkih Jevreja. To je naš doprinos jednom narodu, jednoj zajednici, bez koje naš grad nikad ne bi bio Mali Pariz, rekao je Marsenić.
Postavka u okviru projekta koji Otvorena komunikacija sprovodi pod pokroviteljstvom Kuće Ane Frank, a u saradnji sa partnerima iz Hrvatske, BiH i Makedonije, zasniva se na vršnjačkoj edukaciji.
- Reč je o projektu “Historija, Istorija, Povijest - lekcija za sadašnjost“, koji pored izložbe Istorija za sadašnjost i radionica Koraci sećanja koje sada organizujemo u Šapcu, obuhvata i druge segmente edukativnog karaktera namenjene učenicima i profesorima srednjih škola. Projekat je umrežio više od trista profesora iz regiona, a volonterska mreža učenika srednjih škola broji više od dvesta njih. Nakon dvodnevnog treninga, uz učenike šabačkih srednjih škola, biće ih još dvadeset, izjavila je Ana Kostandinović, koordinatorka projekta za Srbiju.
Na izloženim panoima, postavljene su retke fotografije i isečci iz dnevnika Ane Frank, koji je pisala tokom dve godine skrivanja u tajnom skrovištu u Amsterdamu. Originalnoj postavci je pridruženo sedam lokalnih panoa na kojima su prikazana dešavanja u proteklih sedamdeset godina u Srbiji i regionu.
- Dodati panoi pokazuju da mi lekciju nismo naučili, da Ana Frank i dalje ima nešto da nam kaže, da su se zločini ponavljali i da je konačno vreme da istorija više ne ide u krug, nego da ga konačno zaustavimo, dodala je Kostandinovićeva.
Izložba je otvorena do 15. oktobra. Do tada, edukovani učenici vode zainteresovane grupe svojih vršnjaka kroz postavku od osam do osamnaest časova.
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa