22. septembar 2016.22. sep 2016.
METKOVAČKA VESELA MAŠINA

POBEDILA IVANOVA PREPEČENICA

Tradicionalna manifestacija “Metkovačka vesela mašina“ održana je prošle subote ( peti put ) u Etno selu “Mačvanski konak“, na kraju ulice Kralja Petra Prvog u ovom selu.
Tako je uspešno nastavljena tradicija negovanja starih običaja. Manifestacija se sastojala iz više delova, a različita dešavanja nisu izostala od ranih jutarnjih sati do kasno uveče.
Etno selo je brojnim gostima pružilo priliku da se prijatno provedu i uživaju u prelepom ambijentu. Neki su se ovom prilikom podsetili svojih starih i običaja aktuelnih u njihovo vreme.
Pripreman je lovački kotlić, pečeni listići, prezentovani brojni prehrambeni proizvodi i pića, a svoje umetničke radove ( ulja na platnu) izložio je domaći likovni pedagog Ivan Vešić.
U takmičarskom delu, rakiju je peklo desetak kazana, a za najbolju izabrana je šljivovica Ivana Erića iz Mačvanskog Metkovića, stara osam godina.
U konkurenciji lovačkih kotlića, najukusniji je bio onaj koji su pripremili “Zmajevi“ iz Metkovića i lovci “JU Drva“ iz Crne Bare.
Svoj doprinos ukupnom uspehu manifestacije dali su i pesnici Vera Stašić, Dragoljub-Bata Cvetuljski i Milana Davidović. U ovom, umetničkom delu programa, nastupile su i izvorne pevačke grupe “Đidije“ iz Bogatića i “Dubljanske lole“iz Dublja. Više melodija na fruli izveo je Goran Majstorović, a nagrade je pobednicima u ime organizatora KOC, mesne zajednice Metković i opštine Bogatić, uručila direktorka KOC Bogatić Tanja Jurišić.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa