Info

19. avgust 2019.19. avg 2019.
180 godina opštine Koceljeva

180 godina opštine Koceljeva

Danas opština Koceljeva obeležava svoj dan i slavi značajan jubilej, 180 godina postojanja.
Tim povodom će u podne u Domu kulture biti održana svečana akademija.


1. maja 1839. godine, posle velikih administrativnih promena u Srbiji, selo Koceljeva je, (po prvi put u istoriji svog postojanja), zajedno sa selom Bresnica, dobilo status Opštine sa Primiriteljnim sudom, koji će u kontinuitetu zadržati do danas.

Preobraženje se kao Dan opštine Koceljeva slavi od 2007.godine umesto 23.septembra Dana oslobođenja u Drugom svetskom ratu.


Devedesetih godina XIX veka, u vreme kada se u Koceljevi nalazio Janko Veselinović, ona počinje da prima obeležja varošice. Imala je školu, crkvu, opštinu, tri kafane, tri trgovine sa raznovrsnom robom, dve opančarske i dve kovačke radnje. Janko Veselinović je bio učitelj u Svileuvi i Koceljevi. Marta 1889. godine izabran je za predsednika opštine i na toj dužnosti ostao do septembra 1890. godine. Ljudi ovog kraja ostavili su snažan utisak na književnika Janka Veselinovića, pa ih je trajno zabeležio u svojim najpoznatijim pripovetkama.

U vreme Prvog svetskog rata, narod Koceljeve delio je sudbinu ostalih delova Srbije. Velike bitke (Cerska i Kolubarska) vođene su u neposrednoj blizini ove teritorije, a u njima su brojno učestvovali i stanovnici Tamnave. Iz sela Draginje, Stepa Stepanović - komandant Druge armije, rukovodio je Cerskom bitkom.

Na brdu Žućak, iznad Koceljeve vođena je bitka između naših i neprijateljskih snaga, a nalazeći se blizu fronta, stanovnici okolnih mesta vukli su topove na Cer i dovlačili ranjenike u Draginje i Koceljevu. U periodu između Prvog i Drugog svetskog rata Koceljeva se još više razvijala, a njen život postajao intezivniji i raznovrsniji. Koceljeva je 1924. godine dobila status varošice.

1. januara 1960. godine, opština Koceljeva uvećava se za još 11 novih sela, i u tom sastavu ostaje do danas.

Do donošenja Statuta opštine Koceljeva 1974. godine, Koceljeva se zvala Koceljevo. Statutom od 1974. godine to se menja, i Koceljevi se vraća njen izvorni naziv Koceljeva, kako se zvala do 1945. godine. To je potvrđeno i u Službenom glasniku iz 1977. godine.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa