Info

6. jul 2025.6. jul 2025.
Preporuka za nedeljnu poslasticu: Letnja pita sa breskvama i vanila kremom

Preporuka za nedeljnu poslasticu: Letnja pita sa breskvama i vanila kremom

Kada sunčani dani zagreju, lagana voćne poslastice postaju savršen izbor posle ručka. Današnja preporuka je pita sa breskvama i vanila kremom — mirisna i osvežavajuća, baš onakva kakvu leto zaslužuje.

Ova pita je odličan spoj sočnog voća, kremastog punjenja i laganog, hrskavog testa. Servirana ohlađena, pruža potpuni užitak za celu porodicu.

Sastojci (za okruglu tepsiju Ø 26 cm):
Za testo:
250 g brašna

125 g putera (hladnog, isečenog na kockice)

1 jaje

2 kašike šećera

Prstohvat soli

2–3 kašike hladne vode

Za vanila krem:
500 ml mleka

1 vanila šećer

3 žumanca

3 kašike šećera

2 kašike gustina (ili brašna)

Za voćni deo:
4–5 zrelih breskvi (ili iz konzerve)

1 kašika šećera

Sok od pola limuna

Za završnicu:
Šećer u prahu za posipanje

Po želji: listići badema, sveža nana ili kugla sladoleda pri serviranju

Priprema:
Zamesite testo: Umesite mrvičasto testo od brašna, putera, šećera, jajeta i malo vode. Oblikujte u kuglu, umotajte u foliju i ostavite u frižider na 30 minuta.

Napravite vanila krem: Umutite žumanca sa šećerom i gustinom. Zagrejte mleko sa vanila šećerom, pa ga postepeno ulijte u žumanca, mešajući. Vratite na šporet i kuvajte dok se ne zgusne. Ostavite da se ohladi.

Breskve pripremite: Sveže breskve ogulite, isecite na kriške i prelijte limunovim sokom. Ako koristite konzervirane — dobro ih ocedite.

Slaganje: Razvijte testo, stavite ga u podmazan kalup, probušite viljuškom, pa kratko zapecite (10 min. na 180°C). Potom ravnomerno rasporedite vanila krem, pa poređajte breskve.

Pečenje: Vratite u rernu i pecite još 25–30 minuta dok breskve ne omekšaju i kora ne dobije zlatnu boju.

Serviranje: Potpuno ohladite, pospite šećerom u prahu i, po želji, dodajte kuglu sladoleda ili nekoliko listića sveže nane za dodatnu svežinu.

Pita sa breskvama i vanila kremom je letnji pita koji donosi miris bašte i domaće kuhinje. Jednostavna, ali efektna. Najbolje prija ohlađena, uz laganu kafu ili čašu limunade u hladu.

Redakcija Glasa Podrinja

Najnoviji broj

3. jul 2025.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa