6. jul 2025.6. jul 2025.

Preporuka za nedeljnu poslasticu: Letnja pita sa breskvama i vanila kremom
Kada sunčani dani zagreju, lagana voćne poslastice postaju savršen izbor posle ručka. Današnja preporuka je pita sa breskvama i vanila kremom — mirisna i osvežavajuća, baš onakva kakvu leto zaslužuje.
Ova pita je odličan spoj sočnog voća, kremastog punjenja i laganog, hrskavog testa. Servirana ohlađena, pruža potpuni užitak za celu porodicu.
Sastojci (za okruglu tepsiju Ø 26 cm):
Za testo:
250 g brašna
125 g putera (hladnog, isečenog na kockice)
1 jaje
2 kašike šećera
Prstohvat soli
2–3 kašike hladne vode
Za vanila krem:
500 ml mleka
1 vanila šećer
3 žumanca
3 kašike šećera
2 kašike gustina (ili brašna)
Za voćni deo:
4–5 zrelih breskvi (ili iz konzerve)
1 kašika šećera
Sok od pola limuna
Za završnicu:
Šećer u prahu za posipanje
Po želji: listići badema, sveža nana ili kugla sladoleda pri serviranju
Priprema:
Zamesite testo: Umesite mrvičasto testo od brašna, putera, šećera, jajeta i malo vode. Oblikujte u kuglu, umotajte u foliju i ostavite u frižider na 30 minuta.
Napravite vanila krem: Umutite žumanca sa šećerom i gustinom. Zagrejte mleko sa vanila šećerom, pa ga postepeno ulijte u žumanca, mešajući. Vratite na šporet i kuvajte dok se ne zgusne. Ostavite da se ohladi.
Breskve pripremite: Sveže breskve ogulite, isecite na kriške i prelijte limunovim sokom. Ako koristite konzervirane — dobro ih ocedite.
Slaganje: Razvijte testo, stavite ga u podmazan kalup, probušite viljuškom, pa kratko zapecite (10 min. na 180°C). Potom ravnomerno rasporedite vanila krem, pa poređajte breskve.
Pečenje: Vratite u rernu i pecite još 25–30 minuta dok breskve ne omekšaju i kora ne dobije zlatnu boju.
Serviranje: Potpuno ohladite, pospite šećerom u prahu i, po želji, dodajte kuglu sladoleda ili nekoliko listića sveže nane za dodatnu svežinu.
Pita sa breskvama i vanila kremom je letnji pita koji donosi miris bašte i domaće kuhinje. Jednostavna, ali efektna. Najbolje prija ohlađena, uz laganu kafu ili čašu limunade u hladu.
Ova pita je odličan spoj sočnog voća, kremastog punjenja i laganog, hrskavog testa. Servirana ohlađena, pruža potpuni užitak za celu porodicu.
Sastojci (za okruglu tepsiju Ø 26 cm):
Za testo:
250 g brašna
125 g putera (hladnog, isečenog na kockice)
1 jaje
2 kašike šećera
Prstohvat soli
2–3 kašike hladne vode
Za vanila krem:
500 ml mleka
1 vanila šećer
3 žumanca
3 kašike šećera
2 kašike gustina (ili brašna)
Za voćni deo:
4–5 zrelih breskvi (ili iz konzerve)
1 kašika šećera
Sok od pola limuna
Za završnicu:
Šećer u prahu za posipanje
Po želji: listići badema, sveža nana ili kugla sladoleda pri serviranju
Priprema:
Zamesite testo: Umesite mrvičasto testo od brašna, putera, šećera, jajeta i malo vode. Oblikujte u kuglu, umotajte u foliju i ostavite u frižider na 30 minuta.
Napravite vanila krem: Umutite žumanca sa šećerom i gustinom. Zagrejte mleko sa vanila šećerom, pa ga postepeno ulijte u žumanca, mešajući. Vratite na šporet i kuvajte dok se ne zgusne. Ostavite da se ohladi.
Breskve pripremite: Sveže breskve ogulite, isecite na kriške i prelijte limunovim sokom. Ako koristite konzervirane — dobro ih ocedite.
Slaganje: Razvijte testo, stavite ga u podmazan kalup, probušite viljuškom, pa kratko zapecite (10 min. na 180°C). Potom ravnomerno rasporedite vanila krem, pa poređajte breskve.
Pečenje: Vratite u rernu i pecite još 25–30 minuta dok breskve ne omekšaju i kora ne dobije zlatnu boju.
Serviranje: Potpuno ohladite, pospite šećerom u prahu i, po želji, dodajte kuglu sladoleda ili nekoliko listića sveže nane za dodatnu svežinu.
Pita sa breskvama i vanila kremom je letnji pita koji donosi miris bašte i domaće kuhinje. Jednostavna, ali efektna. Najbolje prija ohlađena, uz laganu kafu ili čašu limunade u hladu.
Redakcija Glasa Podrinja
Aktuelno
Najnoviji broj
3. jul 2025.