Info

20. avgust 2019.20. avg 2019.
Fenix Magazin

Fenix Magazin

Zašto ljudi na odmoru kao da izgube zdrav razum?

Hrvatska gorska služba spasavanja šalje duhovita upozorenja turistima u Hrvatskoj, a slične probleme s nepromišljenim gostima imaju i u drugim turističkim zemljama, objavila je agencija Hina dodajući da neki turisti kao da ostave pamet kod kuće pakujući se za odmor.

Italijanska turistička atrakcija Ćinke tere, što je naziv za pet naselja na ligurijskoj obali, turistima je zabranila da se u papučama penju na obližnja brda, a kazne su do 2.500 evra.

"Nije nam cilj da popunimo budžet. Želimo da naši gosti budu bezbedni na izletima, da imaju adekvatnu opremu i vodu", rekao je Luka Natal, portparol regiona Ćinke tere.

Uvođenje kazni se pokazalo kao uspešno, a broj povređenih turista je u drastičnom padu.

Opasno može biti i na plaži. Ima kupača koji otplivaju toliko daleko da nemaju snage da se vrate zbog čega dozivaju u pomoć, kažu u italijanskom sindikatu javnih kupališta.

Na Majorki je već neko vreme popularan trend zvan "balkoniranje". Radi se o skakanju s balkona na balkon u hotelima, najčešće pod uticajem alkohola ili droge. Balkoniranje može biti i skok u bazen s nekog od viših spratova. Dešavalo se da se ovaj "test hrabrosti" završi s fatalnim posledicama.

Prošlog leta je bilo osmoro mrtvih, a prvi ovogodišnji smrtni slučaj desio se početkom juna kada je 20-godišnji Britanac pao s drugog sprata hotela u Magalufu.

Želja za savršenim selfijem turiste u Skandinaviji tera na svakakve gluposti.

U Norveškoj su posetioci ignorisali ograde i zabrane kako bi išli izuzetno klizavim glečerima, dok na Farskim ostrvima turiste moraju da spasavaju iz opasnih voda severnog Atlantika koje pokušavaju da savladaju u kajacima.

Na Islandu je vrlo popularna Fejsbuk stranica "Gluposti turista na Islandu", na kojoj se ismevaju posetioci koji podcene opasnosti glečera i gejzira ili se u iznajmljenim automobilma zaglave u rečnim koritima i blatu.

Stvar je dodatno pogoršala nedavna poseta Džastina Bibera koji je na Islandu snimao spot za pesmu "I'll Show You" i za potrebe snimanja hodao ivicom strmog kanjona i sedeo na ivici litice. Pošto je video objavljen, navala posetlaca je bila tolika da su vlasti morale privremeno da zabrane pristup kanjonu.

Islandska turistička organizacija pokrenula je duhovitu kampanju informisanja turista o opasnostima i pozvala ih da budu pažljiviji i poštuju prirodu. Turistima su poručili da im "ne treba da stvarno umru kako bi se snimila fotografija za umreti".
N1

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa