25. avgust 2019.25. avg 2019.
Pregovori o minimalcu

Pregovori o minimalcu

Nastavljaju se pregovori Socijalno-ekonomskog saveta o minimalnoj ceni rada. Trenutni minimalac od oko 27.000 dinara sada u Srbiji prima oko 350.000 zaposlenih. Vlada, sindikati i poslodavaci se slažu da u budžetu ima prostora za povećanje minimalne zarade, ali se još ne zna kolika će ona biti. Cilj je da se do 2021. minimalac izjednači sa minimalnom potrošačkom korpom.

Procenjuje se da svaki peti zaposleni u Srbiji radi za minimalac od 27.000 dinara, a minimalna potrošačka korpa košta oko 37.000.

Suficit u budžetu zaključno sa julom iznosi 48 i po milijardi dinara, što otvara mogućnost za veće zarade. Sindikati smatraju da bi povećanje minimalca od oko 20 odsto ispunilo njihove zahteve.

"Sadašnja minimalna zarada je 27.022 dinara. Ono što je naš zahtev – da ona dostigne nivo između 32 i 33.000, što znači između pet i 6.000 da bude povećanje. To daje mogućnost da naredne godine dostignemo minimalnu potrošačku korpu u skladu sa dogovorom koji smo imali", kaže Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, prenosi RTS.

U sindikatu Nezavisnost smatraju da bi povećanje minimalne cene rada smanjilo odlazak naših radnika u inostranstvo.

"Svako ko ima iole upotrebljivu kvalifikaciju neće da radi za manje od 300, 350 evra za najjednostavnije poslove, a kamoli složenije. To kako se odnosite prema minimalnoj ceni rada je pokazatelj šta mislite o interesima velike većine siromašnih građana", smatra Zoran Stojiljković, predsednik UGS Nezavisnost.

Ovakvi zahtevi sindikata za poslodavce nisu prihvatljivi.
Kamatica

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa