7. septembar 2019.7. sep 2019.
Trivan: Procenjene investicije u oblasti ekologije u Srbiji iznosiće 15 milijardi evra

Trivan: Procenjene investicije u oblasti ekologije u Srbiji iznosiće 15 milijardi evra

(Beta) - Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan kazao je da procenjene investicije u projekte iz oblasti zaštite životne sredine u Srbiji u narednom periodu iznose 15 milijardi evra, od čega skoro pet milijardi za otpadne vode i oko dve milijarde za upravljanje čvrstim otpadom, da bi Srbija mogla da dostigne ekološke standarde razvijenih zemalja, saopštilo je danas to ministarstvo.
Trivan je u okviru Međunarodnog sajma investicija i trgovine (CIFIT 2019) u Sjamenu, u Kini, rekao da je strateško opredeljenje Srbije uspostavljanje i izgradnja 27 regionalnih centara sa savremenom čistom tehnologijom za tretman otpada i iskorišćenja otpada kao resursa, i naveo da su prioritetni regioni spremni za ulaganja.

On je naveo da procenjene investicije za izgradnju postrojenja za tretman opasnog otpada i potrebne infrastrukture njegovog zbrinjavanja kreću i do 50 miliona evra i izrazio uverenje da je prečišćavanje otpadnih voda najvažnije ekološko pitanje, i da je neophodno da se u što kraćem roku u svim gradovima i opštinama, izgrade postrojenja za tu namenu.

Trivan je istakao da je u Srbiji u ovom trenutku 13 jedinica lokalnih samouprava spremne za izgradnju, a da su još 32 opštine i gradovi u finalnoj fazi pripreme projektno-dokumentacije koji će u kratkom roku biti spremni za izgradnju.

Ukupne procenjene vrednosti tih projekata iznose preko 800 miliona evra i predstavljaju prvu fazu izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Srbiji, naglasio je Trivan.

Trivan je predstavio planove i projekte koji čekaju Srbiju na putu dostizanja savremenih standarda u zaštiti životne sredine i predstavio potencijale Srbije za dobre poslove u toj oblasti, pre svega u oblasti upravljanja otpadom, tretmana opasnog otpada i izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

On je pozvao kineske privrednike ali druge zainteresovane međunarodne investitore da ulažu u zaštitu životne sredine u Srbiji uz obostranu dobrobit.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa