4. oktobar 2019.4. okt 2019.

Svetski dan cerebralne paralize prvi put se obeležava u Srbiji

Svetski dan cerebralne paralize ove godine će se po prvi put obeležiti i u Srbiji, u saradnji s međunarodnim organizacijama.

Tog dana, 6. oktobra, ukazuje se da je ta bolest najčešći izazivač invaliditeta dece.

Građani mogu da osobe s celebralnom paralizom simbolično podrže pridruživanjem polučasovnom zajedničkom vežbanju "Pokreni se kao jedan" u nedelju, 6. oktobra, u 13.00 sati na Trgu Republike, Beogradu.

"Kako je pokret jedna od glavnih sposobnosti koja se gubi upravo celebralnom paralizom, kroz simbolično polučasovno vežbanje, želimo da ohrabrimo porodice i prijatelja, kao i decu i odrasle kojih u Srbiji ima više od 7.000, a koji se svakodnevno suočavaju sa ovim izazovima", istakao je Nikola Čulić iz Regionalne alijanse za cerebralnu paralizu.

Simbolična boja Svetskog dana cerebralne paralize u gradovima širom sveta je zelena, te će tako u Beogradu biti osvetljeni Most na Adi, Skupština Srbije i Palata Albanija.

Kampanju povodom Svetskog dana cerebralne paralize u Srbiji su podržali i sprovode Regionalna alijansa za cerebralnu paralizu, Savez za dečiju i cerebralnu paralizu Beograda, Crveni krst Beograd, Centar za posebno sposobne, druge organizacije, prosvetne ustanove, pojedinci.
Beta

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa