15. novembar 2019.15. nov 2019.
Šabačko pozorište

Šabačko pozorište

Inkluzivna predstava "Svet"

U Šabačkom pozorištu danas je izvedena inkluzivna predstava "Svet" Udruženja "Živimo zajedno" koje postoji od 1997. godine i pruža svakodnevnu pomoć i podršku osobama sa smetnjama u razvoju kroz brojne edukativne, radno-okupacione, kulturne, sportske, psiho-socijalne i zabavne aktivnosti.

Aktivnosti se odvijaju kroz veliki broj različitih radionica i sekcija, a najuspešnija među njima je dramska sekcija udruženja.

Dramska sekcija je aktivna od 2001. godine i uspešno priprema i realizuje predstave i recitale u kojima glume osobe sa smetnjama - samostalno, kao i sa učešćem osoba iz opšte populacije - inkluzivne predstave. Do sada je realizovano pet predstava – „Analfabeta“, „Torta sa 5 spratova“, „Mala princeza“, „Dubravko i Sanja“ i, najnovija, „Svet“. Dramska sekcija je sa ovim delima nastupala u skoro svim beogradskim pozorištima i salama, ali i u brojnim gradovima širom Srbije, pa i u inostranstvu. Predstave „Analfabeta“, „Torta sa pet spratova“ i „Svet“ su osvojile više nagrada na festivalu drame u Skoplju "Igri bez maska - teatar bez diskriminacija" (2015, 2016. i 2018.godine).

Inkluzivna predstava „Svet“ (Branislav Nušić) predstavlja krunu dugogodišnje karijere vođe dramske sekcije Lepe Stanković, koja je pripremila korisnike i režirala predstavu. Kostimi su specijalno izrađeni za glumce uz pomoć profesora Škole za dizajn tekstila.

U ovom zahtevnom komadu, koji traje oko 50 minuta, glumi 10 osoba sa smetnjama u razvoju i 2 osobe iz opšte populacije. Glavni glumac, Dubravko Filippi, osoba sa daunovim sindromom, dobitnik je nagade Zlatna maska za najbolju mušku ulogu na pomenutom festivalu u Skoplju.

Ministarstvo kulture i informisanja je u 2019. godini finansijski podržalo realizaciju projekta Inkluzivni „Svet“.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa