23. januar 2020.23. jan 2020.
foto: www.dw.com

foto: www.dw.com

Zatvaranje grada, panika zbog novog virusa

Kineski grad iz kojeg je krenuo novi smrtonosni koronavirus, Vuhan, od danas je gotovo izolovan. Građanima se savetuje da ne napuštaju grad i nose maske. U strahu od porasta cena namirnica, pohrlili su u supermarkete. Od 10 časova po lokalnom vremenu, obustavljen je sav javni prevoz, uključujući gradske i međugradske autobuse, podzemnu železnicu i trajekte. Do daljeg, zatvoreni su i odlasci sa aerodroma i železničkih stanica.

Iako vlasti nisu zabranile privatnim vozilima da napuste grad, jedna stanovnica Vuhana je rekla Rojtersu da su blokirani ulazi na auto-put. Građani ne bi trebalo da napuštaju grad bez određenih razloga.

U supermarketima su gužve, jer su građani pohrlili da nakupuju namirnice u strahu od porasta cena. Vlasti apeluju na stanovnike da nose maske na javnim mestima.

Osoblje državnih organa, preduzeća i institucija nosi maske na poslu, na javnim mestima podsetnici upozoravaju da će oni koji ne poštuju upozorenje biti kažnjeni. Obustavljene su, do 8. februara, sve turističke ture.

Prema poslednjim podacima, od koronavirusa u Kini je umrlo 17, a obolela je 571 osoba. Potvrđeni su slučajevi u regionima Hongkonga, Makaa, Tajvana, kao i u Sjedinjenim Državama, Japanu, Republici Koreji i Tajlandu.

Znaci infekcije uključuju respiratorne simptome, groznicu i teškoće sa disanjem i upalu pluća.

Predstavnik Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuš rekao je juče za RTS da nema razloga za paniku, kao i da je Srbija spremna.
RTS

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa