26. januar 2020.26. jan 2020.
Epidemijske razmere šećerne bolesti među decom i mladima

Epidemijske razmere šećerne bolesti među decom i mladima

Dijabetes tipa dva sve češće se dijagnostikuje kod dece, adolescenata i mladih između 20. i 30. godine. Poslednje dve decenije sve je više slučajeva i kod nas i u svetu, a stručnjaci ističu da ova pojava poprima epidemijske razmere.

Kako je šećerna bolest u velikom porastu kod mladih i to, takozvani, starački tip dva, poslednjih deset godina radi se na sprečavanju preddijabetesa i lečenju dijabetesa kod svih, posebno kod populacije te dobi.

„Što se tiče pravog dijabetesa tip dva kod adolescenata, mi radimo rano otkrivanje i to testom opterećenja šećerom. Pacijent popije 75 grama šećera i meri se glikemija i insulin na nulti, 30. i 120. minut i onda na osnovu vrednosti glikemije vidimo da li je neko samo gojazan ili ima dve faze preddijabetesa – blažu ili težu, ili već ima dijabetes“, objašnjava profesor dr Vesna Dimitrijević Srećković, endokrinolog KCS.

Pored medikamentne terapije posebno se ukazuje na nužnost zdrave ishrane i fizičke aktivnosti.

„Ishrana koja ima više voća, povrća, žitarica, maslinovog ulja, ribe, a životinjskih i drugih proteina umereno. To je otprilike 12 do 14 odsto životinjskih belančevina i masti. Ne smemo preterivati sa proteinskim unosom jer hiperproteinski unos može da bude opasan za naše bubrege i da bude rizik za rak“, savetuje doktorka Dimitrijević Srećković.

Srbija je jedna od samo dve zemlje centralne Evrope koje su uvele registar obolelih od dijabetesa. To omogućava brzo pružanje zdravstvenih usluga obolelima o trošku Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja.
Izvor: RTS

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa