22. maj 2020.22. maj 2020.
foto: jpd.rs

foto: jpd.rs

Magija u rukama nastavnika

Konkurs za izbor najboljih primera nastave na daljinu pod nazivom "Magija je u rukama nastavnika" koji su raspisali NALED i Organizacija za razvoj karijere i omladinskog preduzetništva „Connecting“ u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Zavodom za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, i Republičkim sekretarijatom za javne politike, i uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), traje do 31. maja, a među učesnicima je i Šabačka gimnazija.

U pitanju je Ugledni čas - književna i matematička elipsa, hiperbola i parabola i njihove međusobne veze iz Srpskog jezika i književnosti za treći razred. Čas su pripremale profesorke Ivana Firaunović i Biljana Đurđević. Celokupan čas je dostupan na fejsbuk stranici Šabačke gimnazije.

-Na naš predlog korelacije i teme učenici su dobili mogućnost da sami osmisle sistematizaciju gradiva. Osim što su uočili ove pojave u našim predmetima, skrenuli su pažnju i na njihove oblike u svakodnevnom životu. Koristili su, kako datu literaturu, tako i internet. Uz svakodnevne onlajn konsultacije tokom dve nedelje, čas je osmišljen i potom realizovan. Učenici su ovu sistematizaciju pripremili kroz proces projektne interdisciplinarne nastave uttvrđujući znanja iz obrađenih romana Proces, Na Drini ćuprija, poezije Momčila Nastasijevića, Milutina Bojića i Dušana Vasiljeva i podsećanjem na biblijske parabole, a u matematici su se bavili parabolom, elipsom i hiperbolom u svakodnevnom okruženju, njihovim elementima i jednačinama drugog reda. Zatim su preko definicija i vrlo originalnih primera utvrđene njihove smisaone veze - predstavila je pomenuti čas profesorka Đurđević na zvaničnom sajtu takmičenja.

Stručni žiri izabraće najmanje tri najbolja primera nastave na daljinu koji će biti nagrađeni na osnovu unapred definisanih kriterijuma, uz mogućnost dodeljivanja i dodatnih priznanja. Posebna nagrada publike biće dodeljena na osnovu onlajn glasanja publike na stranici.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa