Berza

  • aero 900 ▲ 1,01%
  • dinnpb 5.948 ▼ -0,03%
  • gfom 350 ⚫ 0,00%
  • lsta 545 ▼ -0,91%
  • niis 548 ▼ -0,18%
  • stotn 190 ⚫ 0,00%
  • tgas 13.000 ⚫ 0,00%
(28. maj 2020.)

Kon: Srbija ulazi u period sporadičnog javljanja slučajeva pozitivnih na korona virus

Kon: Srbija ulazi u period sporadičnog javljanja slučajeva pozitivnih na korona virus
Epidemiolog Predrag Kon rekao je danas da Srbija ulazi u period sporadičnog javljanja slučajeva pozitivnih na korona virus, kojih će, kaže, biti dok se epidemija ne ugasi.

Predrag Kon je gostujući na RTS-u rekao da se Srbija nalazi na izlasku iz epidemije korona virusa.

"Izlazimo iz 12. nedelje i ulazimo u period sporadičnog javljanja kojih će biti dok se epidemija ne ugasi. Juče je pozitivnih nalaza bilo 0,8 odsto, kad padne ispod 0,5 odsto to je sporadično javljanje", objasnio je epidemiolog, član Kriznog štaba.

Ukazao je da mogu da se dešavaju otkrivanja slučajeva u nekim "džepovima" verovatno i tokom juna, a očekuje da i u narednim danima ne bude smrtnih slučajeva i da se vremenom može očekivati i nula pozitivnih na korona virus.

"Dok god je virus u cirkulaciji, može da uđe u kolektiv gde su osetljivi ljudi, može da se pojavi bilo gde i da izazove smrtno oboljenje", istakao je Kon.

Za sada, kako je rekao, još neće doći do postepenog otvaranja domova za stare.

Kada je reč o testiranju na antitela, Kon je ukazao da sa njima treba biti oprezan pošto jedino negativan nalaz znači da osoba nije bila u kontaktu sa virusom.

"To je jedini pouzdan nalaz. Ako je pozitivan, bilo na IGG ili IGM, moraju da idu kod infektologa, virusologa ili imunologa, oni mogu da objasne šta to znači. Taj čovek mora da se ispita, da se anketira, da se vidi gde je moglo da dođe do zaražavanja i da se odluči šta dalje", objasnio je član Kriznog štaba.

Ukazao je da je "besmisleno" nositi maske na otvorenom, osim ako se prilazi na bliže od metar.

Maske će, kako kaže, u pojedinim situacijama biti neophodne i tokom leta.

"Obavezujuće su za starije od 65 i hronične bolesnike i oni tokom ovog perioda treba da ih nose dok ne bude virusa uopšte. Kad objavimo da je nula, mogu da se opuste", ističe Kon.
Beta

Najnoviji broj

16. jul 2020.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa