Info

28. maj 2020.28. maj 2020.
Beta

Beta

Palmer: Uslovi za izbore u Srbiji nisu idealni ali bojkot nije rešenje

Uslovi za parlamentarne izbore u Srbiji nisu idealni, pogotovo kada je reč o medijima, ali bojkot nije rešenje, rekao je zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni predstavnik za Zapadni Balkan Metju Palmer u intervjuu za Glas Amerike (VOA).

Palmer je rekao da SAD razumeju neke od argumenata opozicije da izborni uslovi nisu fer, ali upozorava da će se njen glas slabije čuti ako izađe iz političke arene.

"Kada je reč o izborima 21. juna, mi bismo želeli da građani u Srbiji imaju najveći mogući izbor, važno je da u demokratskom procesu postoji pravi izbor i ohrabrili smo sve političke partije da učestvuju. Bojkot skoro nikad nije dobro sredstvo da se izrazi nezadovoljstvo. Pozdravljamo odluku onih koji su odlučili da učestvuju i nadamo se da će građani Srbije, kada izađu na birališta 21. juna, imati koga da biraju", rekao je Palmer.

On je istakao da je važno da misija OEBS-a u Srbiji proceni kakvi su uslovi za izbore.

Po njegovim rečima uslovi koji su viđeni na prethodnim izborima i sada nisu idealni, i da su SAD posebno izrazile zabrintuost u vezi sa medijima.

"Važno je da sve političke partije imaju pristup državnim medijima, posebno RTS-u. Ali, kao što smo rekli odgovor na to je da sve političke partije, uključujući i vladajuće, udju u arenu, da se takmiče, da prenesu svoje poruke i obezbede podršku građana, rekao je Palmer.

Na pitanje Glasa Amerike da li misli da problemi koji su navedeni oko demokratije u Srbiji, i slabom prisustvu opozicije u medijima mogu da se reše do izbora Palmer je odgovorio da je jasno da ima mnogo izazova i da postoje razlozi zbog kojih opozicione stranke ne žele da učestvuju na izborima.

"Mi to razumemo, ali ne verujemo da je bojkot odgovor. Čak i ako uslovi nisu jednaki za sve, kako bi trebalo da bude, opozicija treba da udje u igru, da se čuje njen glas, da se takmiči i da javnosti u Srbiji da priliku da bira. I da nastavi da se bori za ravnopravnije izborne uslove, pogotovo kada je reč o medijima. Mi ćemo se boriti za istu stvar. Važno je za evropsku budućnost Srbije i evropsku perspektivu da medijsko okruženje bude otvoreno i fer", rekao je on.

On je takođe doveo u pitanje izlazak opozicije iz parlamenta kao "diskutabilnu taktiku", navodeći da je teže da se čuje glas opozicije kada sebe izuzme iz političke arene.

Izrazio je razumevanje da su neke karte nameštene protiv opozicije ali je naglasio da je odgovor u snažnijem, a ne slabijem takmičenju.

"Ako građani Srbije izađu na izbore, a nemaju legitiman izbor, to ne ide na ruku demokratiji", rekao je.

Palmer je rekao da nije tačno da SAD podržavaju stabilnost na uštrb demokratije i da je to argument koji sluša već 25 godina na Zapadnom Balkanu.

"Konstatno podržavamo demokratiju, efikasnu upravu, vladavinu prava, slobodu medija, podržavamo reforme, demokratsku i transparentnu vladavinu ne samo u Srbiji već širom Zapadnog Balkana, konstatno već 20 godina," rekao je on.

On je rekao da SAD rade sa vladama koje građani izaberu, da one te vlade ne biraju, i da žele da se taj izbor dešava u što je moguće više demokratskim i transparentnim uslovima.

Na pitanje o nedavnom predlogu Francuske i Nemačke o obnavljanju dijaloga Srbije i Kosova rekao je da ko god stavi na sto nešto konstruktivno da je to dobro.

"Voleli bismo da vidimo da se pitanje formiranja vlade na Kosovu reši što pre, da se izaberu legitimni predstavnici koji će predstavljati Kosovo u međunarodnoj zajednici i dijalogu. I da vidimo možemo li Srbiju i Kosovo da približimo sporazumu o normalizaciji", rekao je Palmer.

O najnovijem zaoštravanju odnosa izmedju Srbije i Crne Gore oko dozvole gradjanima Srbije da udju u Crnu Goru posle zatvaranja zbog pandemije korona virusa Palmer je rekao da je najvažnija poruka da te dve zemlje treba da razgovaraju, da vlade treba da komuniciraju i da treba da postoje otvoreni kanali za komunikacije.

"Crna Gora svakako ima pravo da uspostavi parametre za to ko može da uđe u zemlju i postoji epidemiološka komponenta u procesu donošenja te odluke. Treba i da pažljivo da razmotre kako bi to moglo da utiče na odnose sa važnim susedom, kako će uticati na letnju turističku sezonu s obzirom na važnu ulogu srpskih turista u crnogorskoj ekonomiji" rekao je Palmer.

On je zaključiio da to pokazuje da ima prostora za razgovor, koji treba da bude otvoren, transparentan, da se vodi mirno i koji identifikuje put napred, koji je u korist svih.

"Srbija i Crna Gora će večno biti susedi i treba da nadju način da rešavaju ta pitanja u partnerskom odnosu, rekao je Palmer.
Izvor: Beta

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa