Info

29. maj 2020.29. maj 2020.
Novi tim za Šabac predstavio plan za urbani razvoj i zaštitu životne sredine

Novi tim za Šabac predstavio plan za urbani razvoj i zaštitu životne sredine

Novi tim za Šabac danas je predstavio plan za urbani razvoj i zaštitu životne sredine.

- Planiramo da u svim aspektima razvoja uključimo građane zato što su sve mere usmerene na njihove potrebe. Takođe, važno je da radimo i na podsticanju odgovornosti i razvoju ekološke svesti svih sugrađana. Do sada smo aplicirali na mnoge projekte Evropske unije, što je trend koji ćemo nastaviti i u narednom periodu. Smatramo da mnoge benefite u gradu možemo očekivati zahvaljujući sredstvima iz evropskih fondova, istakla je Jelena Milošević, kandidatkinja Novog tima za gradonačelnicu.

Jedan od najvećih problema sa kojma se suočava savremeno društvo je briga za životnu sredinu. U našem gradu preduzete su brojne aktivnosti u cilju očuvanja i zaštite životne sredine, a o budućim planovima govorile su članice Novog tima za zaštitu živtne sredine Maja Đurđić i Olivera Kikanović.

- Akcenat naših planova je smanjenja emisije zagađujućih materija u vazduhu. Jedna od aktivnosti podrazumeva ozelenjavanje, druga je sađenje topola kojima ćemo odvojiti Industrijsku od urbane zone grada. Treće, planiramo proširenje gasovodne mreže i subvencionisanje grejnih tela sa smanjenom emisijom zagađujućih materija, što je posebno prisutno u naseljam sa individualnim ložištima, istkla je Maja Đurđić.

Jedna od mera predviđa subvencionisanje pčelarstva.

- Zalagaćemo se za podizanje medonosnih vrtova kako bismo pomogli pčelama i pčelarima. Naš tim će se boriti da se formira stručni tim koji će biti sastavljen od pravnog, zdravstvenog i tehničkog sektora koji će se baviti rešavanjem aerozagađenja na teritoriji grada Šapca. Takođe, cilj nam je da nabavimo uređaje kojima će se vršiti merenje koncentracije alergenog polena u vazduhu, naglasila je Olivera Kikanović.

Naš tim planira da uradi generalni urbanistički plan za grad Šabac i sva prigradska naselja.

- Smatramo da je važno da građani znaju da su planovi koji se odnose na infrastrukturu i uređenje teritoritorije Šapca vezani za šire područje grada. Takođe, postoji plan za uređenje svih seoskih naselja. Kada je u pitanju urbani razvoj grada, ključ je u transformaciji grada u zeleni grad, odnosno u adekvatnom tretmanu zelene infrastrukture, prvenstveno kroz formiranje Sava parka, ali i obnavljanje svih parkova, malih zelenih oaza, što je povezano sa temom ekologije i zaštite životne sredine, rekla je Ksenija Lukić.

Kada je u pitanju funkcionisanje saobraćaja, očekuje nas unapređenje usluga javnog prevoza, razvoj biciklističke infrastrukture i proširenje pešačkih zona. Postoji ideja i o formiranju trećeg trga na početku Mačvanske ulice u cilju proširenja pešačke zone.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa