2. jul 2020.2. jul 2020.
Zelenović: U Šapcu dramatična epidemiolška situacija

Zelenović: U Šapcu dramatična epidemiolška situacija

Situacija u gradu Šapcu je dramatična, istakao je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović danas na konferenciji za novinare. U proteklih 5 dana, u kovid ambulantu se javilo 580 pacijenata sa tegobama sumnjivim na kovid19, od kojih se 136 javilo u toku jučerašnjeg dana.

- Juče je potvrđen 21 pozitivan slučaj. Da smo imali dovoljan broj testova, taj broj bi sigurno bio veći. Zbog toga je na sinoć održanoj sednici Štaba za vanredne situacije zaključeno da se uputi pismo Ministarstvu zdravlja i molba zdravstvenim ustanovama na teritoriji grada Šapca za dostavu testova, s obzirom da je situacija u Šapcu dramatična. Tražili smo da nam Laboratorija Kliničkog centra Vatreno oko dostavi 200 testova dnevno, istakao je Zelenović.

Prema rečima dr Jasmine Stanković, direktorke Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“, najugroženija je mlađa populacija, od 20 do 40 godina, ali se zaraza širi i na starije osobe.
- Juče smo do sada imali najveći borj pacijenata koji se javio u kovid ambulantu – 136 sa simptomima koji ukazuju na infekciju kovid 19. Danas smo, do 14 časova, pregledali 93 pacijenta, a testirali 37. Podsećam da šest lekara radi u kovid ambulanti radnim danima od 07 do 20 časova, a vikendom od 08 do 18 časova. Apelujem na sugrađane da je jako važno da se jave čim primete prve simptome, da ne čekaju da se razvije pneumonija, kada je lečenje mnogo teže. Svi pacijetni zbrinuti su istoga dana kada se jave u kovid ambulantu. Nastavili smo da pozivamo kontakte pozitivnih pacijenata, pošto ih po novom algoritmu ne testiramo, nego šaljemo u kućnu izolaciju. Od 14. juna pratimo 347 kontakata.

Milan Vasić, načelnik Mačvanskog okruga podneo je izveštaj gradskih službi koje vrše pojačan nadzor nad primenom obavezujućih mera koje su donete na sedniciŠtaba za vanredne situacije 01. i 02. jula.
Vršena je kontrola ugostiteljskih objekata, letnjih bašti i trgovina u vezi sa poštovanjem mera Štaba za vanredne situacije od 29.06. u užem gradskom jezgru. Kontrolisano je 268 objekata, od kojih 66 nema dezo-barijeru, 32 sredstva za dezinfekciju ruku na bazi alkohola, a u 40 objekata zaposleni ne nose zaštitne maske. U tim objektima izrečena je mera upozorenja. Situacija jeste malo bolja, s obzirom da se u 130 objekata poštuju mere, ali je evidentno je da se ne smanjuje broj sugrađana koji se javlja u kovid ambulantu. Mišljenja sam da dosadašnje mere ne daju očekivani rezultat, nagalsio je Vasić.
Kako je naglasio, Vlada RS je jučerašnjoj sednici propisala posebne mere za gradove u kojima je uvedena vanredna situacija.
- Očigledno je da naše predložene mere ne daju rezultat. Gradska uprava je izvestila Štab za vanredne situacije o izmeni i dopuni uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti kovid-19. Vlada je na sednici donela novi član 9A, gde je propisala mogućnost uvođenja vanredne situacije i šta to podrazumeva. Na sastanku Štaba za vanredne situacije očekujem donošenje odluke koja je najbolja za Šabac, dodao je Vasić.

U prvom piku prvog „koronskog“ talasa na teritoriji Mačvanskog okruga potvrđeno je 75 pozitivnih slučajeva. Od 20. juna taj broj se konstantno uvećava.
- I to dramatično. U proteklih 12 dana, potvrđen je 121 nov slučaj. Imamo jedan potvrđen smrtni slučaj. Iako je test bio negativan, sve što se desilo, upućuje na kovid 19. Prosečna stopa smrtnosti u gradu Šapcu je 3,5% dnevno, a poslednjih pet dana stopa smrtnosti je 5,2%. Danas ćemo napisati pismo SVI u Šapcu, koji je tokom krize obavljao testove da vidimo da li mogu ponovo da rade analizu testova, ukoliko uspemo da dođemo do njih. Uradićemo najviše što možemo. Grad Šabac će platiti testove za svakog Šapčanina koji želi da se testira, koji ima tegobe sumnjive na kovid19. Vraćeno je više od 500 ljudi koji imaju tegobe, dodao je Zelenović.

Na sednici gradskog Štaba za vanredne situacije, koji je zakazan za sutra ujutro u 09 sati, a u skladu sa odlukama republičkog Kriznog štaba, razmatraće se mogućnost uvođenja vanredne situacije. Prema Vasićevim rečima, zakon je jasan kada su u pitanju uslovi koji dovode do takve mere.
- Vanredna situacija u gradu, ili opštini, uvodi se na predlog Štaba za vanredne situacije i uvodi je gradonačelnik, odnosno, predsednik opštine. Uvodi se u cilju sprečavanja opasne situacije, ili zaustavljanja aktuelne.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa