2. avgust 2020.2. avg 2020.
Sveti Ilija

Sveti Ilija

Od Svetog Ilije sunce sve milije, govorili su stari uoči praznika koji je prvi nagoveštavao kraće dane i kraj letnjih žega, odnosno skori dolazak zime. Pravsolavni vernici i Srpska pravoslavna crkva obeleževaju danas praznik posvećen Svetom proroku Iliji.

Ilija je živeo u devetom veku pre Nove ere, od ranog detinjstva vreme je provodio u molitvi. Bio je prorok, što se često pogrešno povezuje sa vračevima. Oni nisu živeli od proricanja budućnosti i vračanja. To su bili mudraci, narodni učitelji, kako bi danas rekli — društveni i politički radnici. Oni su stvarali i propovedali više religiozne koncepcije zasnovane na ličnoj moralnoj odgovornosti čoveka pred Bogom. Proroci su isticali etičke vrednosti religije, u kojoj nisu važni ritual i ceremonija, a čija suština je u tome da ljudi budu u duši pravedni i bogobojni. Svojim radom proroci su utrli put nastanku hrišćanstva.

Na ikonama je Sveti Ilija predstavljen kako vozi vatrene kočije koje vuku četiri ata. Njima iz nozdrva sevaju munje, a grmljavina je kada Ilija tutnji po oblacima. Sveti Ilija je slava vazduhoplovaca.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa