13. avgust 2020.13. avg 2020.
Srbija trpi štetu od milijardu evra u turizmu

Srbija trpi štetu od milijardu evra u turizmu

Srbija će zbog pandemije korona virusa pretrpeti štetu od oko milijardu dolara po osnovu deviznog priliva od turizma, a ni povećano interesovanje domaćih turista za neke destinacije to nikako ne može nadoknaditi, izjavio je danas ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić.

Sigurno da će domaći turistički promet uspeti da nadomesti deo, ali to je zanemarivo u konačnom zbiru deviznog priliva od turističkog prometa, rekao je Ljajić u Jutarnjem dnevniku Radio-televizije Srbije (RTS).
On tvrd kako promet od domaćeg turizma, sa stanovišta konačnih rezultata "nije vredan pomena" u odnosu na broj turista iz inostranstva.

On je podsetio da je u prva dva meseca Srbija beležila porast broja stranih turista u odnus na prethodnu godinu za 28 odsto, a od marta je krenuo pad od oko 95 odsto na mesečnom nivou.

"Naši turisti to teško da mogu da nadomeste. Na nekim destinacijama će to uspeti jer su 'eksplodirale', a imamo i neke nove, poput seoskog turizma na Staroj planini, na Vlasini, Kosjeriću, čitava zapadna Srbija je puna turista. Ali, sve zajedno to ne može da nadomesti nedostatak stranih turista", rekao je Ljajić.

On je naveo da će standardno dobre rezultate imati Soko Banja, Vrnjačka Banja i Zlatibor.

Lajić je za RTS rekao da su, posle ukidanja carinskih taksi za robu iz Srbije, počeli da rastu plasmani robe na Ksoovo, ali da to nije ni polovina nekadašnjihi količina i vrednosti.

Od aprila je mesečni plasman u proseku oko 20 miliona evra, ali je to duplo manje nego ranije, a Ljajić smatra da će se taj proces teško vratiti na prethodni nivo.

"Drugi su ušli na tržište, pre svega, okolne zemlje", rekao je Ljajić i to prokomentarisao poslovicom "dok jednom ne smrkne, drugom ne svane".

Izvor: RTV
Foto: Srđan Ristić

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa