13. avgust 2020.13. avg 2020.
Blokada granica do kraja godine

Blokada granica do kraja godine

I dok se u Melburnu stručnjaci pitaju na koliko treba da spadne broj pozitivnih slučajeva KOVID-19 dnevno da bi se popustilo s merama izolacije, u Severnoj Teritoriji nemaju dilemu – zatvorili su državnu granicu i najavili da bi takvo stanje moglo da traje narednih 18 meseci.
Na nešto kraće vreme biće zatvorene granice Zapadne Australije, koje teško da će se otvarati pre kraja 2020. godine.

Granice su pre svega zatvorene za građane Viktorije i šire teritorije grada Sidneja, jer su ocene šefova zdravstvenih službi NT i NjA da situacija s koronom u ovim delovima Australije nije pod kontrolom. Ukoliko se neko odluči za put u Severnu Teritoriju, čeka ga obavezan karantin od 15 dana, po ceni od 2.500 dolara po osobi.

Šef ministara Severne Teritorije Majkl Ganer rekao je da bi zabrana stanovnicima Viktorije i Sidneja mogla da ostane na snazi više od godinu dana, s dodatnim policijskim i zdravstvenim službenicima koji bi kontrolisali granične prelaze i aerodrome.
On je dodao da će kontrola granica biti izuzetno pojačana bar 18 meseci. Ovakvo čvrsto obećanje o granicama dolazi zbog izbora u Top Endu, gde je daljinsko glasanje već u toku.
S druge strane, građani iz Zapadne Australije su više nego dobrodošli u Severnu Teritoriju, kako je rekao Ganer, jer nemaju registrovanih slučajeva obolelih. Zato su i izuzetno male šanse da Zapadna Australija uskoro ukine granične restrikcije za druge države i teritorije, pogotovo dok broj zaraženih i dalje raste na istočnoj obali.

Premijer Zapadne Australije Mark Mekgauan je rekao da granice možda neće biti otvorene ove godine za područja koja se vode kao žarišta, i da NjA uspeva da drži infekciju virusa korona pod kontrolom. Premijer je u junu, kada je u Viktoriji bilo više stotina pozitivnih, najavio otvaranje granica za 8. avgusta. Međutim, taj plan sada pada u vodu.

– Da li će granice biti otvorene do kraja ove ili sredinom sledeće godine, ne mogu da kažem – rekao je premijer NjA.

Profesor turizma dr Dejvid Birmen sa Sidnejskog tehnološkog univerziteta je ocenio da je najava i koncept trenutnog zatvaranja granica do 2022. godine „korak predaleko“, kada je u pitanju bilo koji oblik ekonomskog oporavka.

– Bilo kakvo predviđanje o COVID-19 za period duži od nekoliko nedelja, u najboljem slučaju nije mudro – rekao je Birmen.

„Smrtna presuda“ za turizam
Najava zatvorenih granica u narednih 18 meseci, prema oceni profesora Birmena, predstavlja “smrtnu presudu“ za brojne uspešne turističke kompanije i atrakcije u Severnoj Teritoriji, uključujući Uluru, Nacionalni park Jabiru, planinski venac MekDonel, Alis Springs i Darvin.

Turistička industrija NT je procenjena na 1,2 milijarde dolara, a zapošljava više od 8.000 ljudi.

Izvor: Vestionline

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa