14. avgust 2020.14. avg 2020.
Foto: 100jutarnji

Foto: 100jutarnji

U ovoj prostoriji u stanu živi najviše paukova

Naučnici su za potrebe istraživanja proučavali 10.000 različitih vrsta insekata iz 50 različitih kuća. Došli su do sledećeg rezultata: naime, u prosečnoj kući živi oko 50 različitih vrsta insekata. Neželjeni gosti preferiraju kuhinju i dnevnu sobu.

Paukovi se uspešno prilagođavaju mestu i temperaturi, ali istraživanje je pokazalo da ipak više vole boraviti u određenim prostorijama u kućama i stanovima. A glavni razlog za to je obilje insekata, a za njih to znači – obilje hrane. Zašto je to tako? Naučnici smatraju da se insekti veoma dobro osećaju na tepihu. Takođe su otkrili da na broj insekata u domovima ne utiču biljke ili kućni ljubimci. Nažalost, učestalije čišćenje takođe ne pomaže u borbi protiv buba. Paukova u kući ima tokom cele godine, ali dolaskom hladnijih dana i početkom sezone grejanja, i oni se više zavlače u kuće.

S jedne strane dobro ih je imati jer hvataju dosadne insekte, a sa druge strane mnogi ih se žele rešiti jer svaki ugao zaposednu mrežama, a i – morate se složiti – nisu baš najprijatnije društvo. Iako će se radije zavući u ćoškove kuće u kojima se najmanje boravi, pošto brojni insekti biraju dnevnu sobu i kuhinju, za njima će krenuti i paukovi. Pripremiće zamku za insekte i čekati da se upletu u njihovu mrežu.

Ubijanjem paukova nećete rešiti problem jer sve dok ima insekata po kući, biće i paukova koji ih love. Možete češćim čišćenjem, usisavanjem i redovnim uklanjanjem ostataka hrane i mrvice kojim se hrane insekti, ublažiti njihovo prisustvo, ali teško da ćete ih se zauvek riješiti. Uostalom, narodno verovanje kaže – pauke nije dobro ubijati jer to vodi nesreći u ljubavi. Dakle, ipak ćemo se morati pomiriti sa činjenicom da su nam paukovi cimeri.
Opušteno.rs

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa