24. avgust 2020.24. avg 2020.
Foto Internet

Foto Internet

HORES: Pomoć države gradskim hotelima ublažiće krizu u poslovanju i sačuvati zaposlene

Predsednik Skupštine Poslovnog udruženja hotelijera i restoratera Srbije (HORES) Tomislav Momirović izjavio je danas da će prva sektorska pomoć države, namenjena gradskim hotelima od 350 evra po ležaju i 150 evra po osobi, ublažiti posledice krize u poslovanju izazvane pandemojim korona virusa.

"Pomoć je nemenjene gradskim hotelima koji nisu mogli nikako drugačije da nadomeste gubitke u poslovanju, jer u hotele u Beogradu i Novom Sadu teško će doći ljudi iz Leskovca ili Bačkog Petrovca u većem obimu. To nije realno", kazao je Momirović za RTS.

On je naveo da hotelski biznis u gradovima trenutno ne postoji i da je u tim okolnostima prioritet da se sačuva infrastruktura i zaposleni.

"Jedini uslov za direktnu pomoć je da se ne otpuste radnici. Ova mera će doprineti da se sačuvaju zaposleni u narednih šest meseci, kojiko će ovo sigurno trajati, vlada će pokriti dve ili tri plate i isto toliko i hotelijeri iz rezervi ili zaduženja u uslovima kada nema prometa", kazao je za on i podsetio da je u Beogradu popounjenost hotela pala ispod devet odsto.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, Rasim Ljajić, najavio je pre par dana da se krajem septembra, najkasnije početkom oktobra, očekuje isplatu 1,25 milijardi dinara pomoći za oko 280 hotela u gradovima.

Pomoć dobiti registrovani i kategorizovani hoteli u 27 gradova Srbije, za šta je novac usmeren od turističkih vaučera i iz budžetske rezerve.

Kako je najavljeno, hotelijeri će dobiti 350 evra po ležaju i 150 evra po sobi, a u narednih desetak dana biće raspisan poziv za prijeve za pomoć.


Izvor Beta

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa