Инфо

24. август 2020.24. авг 2020.
Фото Интернет

Фото Интернет

ХОРЕС: Помоћ државе градским хотелима ублажиће кризу у пословању и сачувати запослене

Председник Скупштине Пословног удружења хотелијера и ресторатера Србије (ХОРЕС) Томислав Момировић изјавио је данас да ће прва секторска помоћ државе, намењена градским хотелима од 350 евра по лежају и 150 евра по особи, ублажити последице кризе у пословању изазване пандемојим корона вируса.

"Помоћ је немењене градским хотелима који нису могли никако другачије да надоместе губитке у пословању, јер у хотеле у Београду и Новом Саду тешко ће доћи људи из Лесковца или Бачког Петровца у већем обиму. То није реално", казао је Момировић за РТС.

Он је навео да хотелски бизнис у градовима тренутно не постоји и да је у тим околностима приоритет да се сачува инфраструктура и запослени.

"Једини услов за директну помоћ је да се не отпусте радници. Ова мера ће допринети да се сачувају запослени у наредних шест месеци, којико ће ово сигурно трајати, влада ће покрити две или три плате и исто толико и хотелијери из резерви или задужења у условима када нема промета", казао је за он и подсетио да је у Београду попоуњеност хотела пала испод девет одсто.

Министар трговине, туризма и телекомуникација Србије, Расим Љајић, најавио је пре пар дана да се крајем септембра, најкасније почетком октобра, очекује исплату 1,25 милијарди динара помоћи за око 280 хотела у градовима.

Помоћ добити регистровани и категоризовани хотели у 27 градова Србије, за шта је новац усмерен од туристичких ваучера и из буџетске резерве.

Како је најављено, хотелијери ће добити 350 евра по лежају и 150 евра по соби, а у наредних десетак дана биће расписан позив за пријеве за помоћ.


Извор Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa