Инфо

6. мај 2024.6. мај 2024.
Ђурђевдански венац (фото: Баточина инфо сајт)

Ђурђевдански венац (фото: Баточина инфо сајт)

Ђурђевдански обичаји

Ђурђевдан је празник који у традицији народа је увек везан за коначни крај зиме и почетак пролећа, а део ђурђевданског наслеђа су и бројни обичаји очувани у различитим крајевима Србије.

Обичји су углавном везани за вече уочи празника, ноћ и прво јутро. Пре зоре следи одлазак у шуму где се беру траве и биљке, те се од њих плету венци за кићење домова како би година била берићетна. Присутно је купање у реци пре зоре, негде се у воду пуштају ђурђевданске биљке и улива мало млека, да целе године буду здрави они који обичај поштују.

Пољопривредници израђују крстове од прућа леске како би њиве и засаде штитили од града. Уколико је сунчан дан 6. маја, година ће бити плодна. Уколико је киша, следи сушно лето.


У неким домовима очуван је обичај да вече уочи празника домаћица спушта у посуду пуну воде разно пролећно биље, а онда одмах спушта: дрен, потом здравац, и на крају грабеж и црвено јаје, чуваркућу која је остала од Ускрса, па се то затим стави под ружу у башти да преноћи.

Ђурђевданско сунце најављује плодну годину (Image by Eva Michálková from Pixabay)


Ђурђевдански уранци, уз храну (јагње на ражњу), пиће и весеље трају од првог зрака Сунца до поднева на пољима.

Кажу да за празник не треба спавати у току дана, а ако се деси, на истом месту треба уснити и на дан Светог Марка, 8. маја.

Исти дан Роми, свих вероисповести славе празник Ерделези, дочекивање пролећа.

Најновији број

16. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa