17. septembar 2020.17. sep 2020.
Saopštenje ZZJZ Šabac u vezi sa održavanjem kulturno-umetničkih događaja

Saopštenje ZZJZ Šabac u vezi sa održavanjem kulturno-umetničkih događaja

Epidemiološka situacija na Okrugu je stabilna i ima povoljan tok. Naš društveni život se nastavlja u obimu koji se uklapa u Uredbe, Naredbe koje donosi Vlada Republike Srbije i Ministar zdravlja, a odnose se na zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti tokom trajanja pandemije COVID-19.

Svi kulturno-umetnički događaji, kao i tradicionalni skupovi, mogu se održavati uz primenu svih preventivnih mera. Nepohodno je da se obezbedi kontrolisan broj posetilaca, kao i primena svih mera za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19.

Uredbom o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 („Sl. glasnik RS“, br. 66/2020, 93/2020, 94/2020 i 100/2020), kao i Uredbom koju je donela Vlada Republike Srbije („Sl. glasnik RS“, br. 109/2020 od 21.08.2020.godine), po članu 7a, dozvoljeno je prisustvo najviše 500 posetilaca istovremeno, tako da se između posetilaca održava distanca od najmanje jedan i po metar, uz obavezno nošenje zaštitnih maski posetilaca, kao i zaposlenih koji učestvuju u organizaciji događaja.

Naredbom o zabrani okupljanja u Republici Srbiji na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru jasno je definisano da je zabranjeno okupljanje više od 30 ljudi na jednom mestu ("Sl.glasnik RS", br.111/2020 od 28.08.2020.godine).

Smatramo da je na ovakvim skupovima neophodno podići svest pojedinca, a da bi se izbegla mogućnost zaražavanja, neophodno je i značajno angažovanje organizatora i komunalne policije.
Svi organizatori koji su se obratili Zavodu za javno zdravlje Šabac, dobili su mišljenje našeg Centra za kontrolu i prevenciju bolesti:
• održavanje manifestacije BMW SHOW u Šapcu - (manifestacija se može održati),
• održavanje manifestacije –Trkački dan u Šapcu - (manifestacija se može održati),
• humanitarna akcija-humanitarni Bazar za Lanu, Nikolu i Matiju u Šapcu - (manifestacija se može održati),
• organizovanje Bazara starih i umetničkih zanata u Šapcu -(manifestacija se može održati),
• organizovanje obuke za zaposlene u predškolskim ustanovama u Ljuboviji – (obuka se održava),
• za održavanje vašara u Loznici, Lešnici i Šapcu- dali smo mišljenje da se takve manifestacije ne mogu održati ove godine.

Podsetili bismo da je nepoštovanje propisanih preventivnih i protivepidemijskih mera, na nizu gradskih manifestacija koje su organizovane krajem juna 2020. godine, dovelo do toga da Šabac postane pravo žarište Korona virusne infekcije.

Još jednom upućujemo apel svim lokalnim samoupravama, da ukoliko na planiranim skupovima, ne mogu da obezbede uslove za poštovanje svih propisanih preventivnih mera, održavanje istih i zabrane.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa