19. septembar 2020.19. sep 2020.
Foto Beta

Foto Beta

Kisić Tepavčević: Zdravstveni nadžor važi za povratak iz svih zemalja

Zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević kazala je da se mere zdravstvenog nadžora, koje su stupile na snagu juče u 18 časova, primenjuju na sve zemlje, s obzirom da je u najvećem broju evropskih država epidemiološka situacija nepovoljnija nego u Srbiji.

Ona je danas na TV Prva rekla da procene po kojima je u Crnoj Gori rizik od zaražavanja 25 puta veći nego u Srbiji, a u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini između pet i deset puta veći, zasnovan na podacima Evropskog centra za kontrolu bolesti, koji računa kolika je šansa za infekciju korona virusom u dvonedeljnom periodu.

Kisić Tepavčević je navela i da je samo juče 4.500 osoba prijavilo povratak iz inostranstva na specijalizovani sajt, da su dobijali oko deset prijava u minuti, što ukazuje da su građani odgovorno postupili.

Napomenula je da je kazna za nepoštovanje novih mera "zakonski regulisana", nije precizirala kakve kazne su propisane za neprijavljivanje putovanja. Ukazala je da Krizni štab ne želi da "stavi akcenat na kazne", već na ličnu odgovornost.

"(Bolja situacija u Srbiji) ne sme da nas uljuljka... Uopšte ne treba da pričamo o kaznama, to nije poenta... Niko ne može da me ubedi da će potencijalna sankcija bila veći podsticaj da se prijavi nego želja da se ostane zdrav. (Apelovanje na savest) mora da bude dovoljno", navela je Kisić Tepavčević.

Ona je dodala i da građani ne treba da popuste sa disciplinom u periodu slava koji uskoro počinje, kao i da je nastava za đake trenutno organizovana sa "maksimalnom predostrožnošću".

"Vidimo da ima par sporadičnih slučajeva, to treba da nas raduje, ne da pobuđuje sumnju. Ako se desi obolevanje, to ne treba niko da sakrije, pogotovo oni kojima se desi takva vrsta infekcije", kazala je Kisić Tepavčević. Ona je dodaje da će početak akademske godine na fakultetima predstavljati povećani rizik, i zbog boravka studenata u studentskim domovima.


Izvor Beta

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa