Info

6. oktobar 2020.6. okt 2020.

Ekonomisti: Međugodišnji pad industirijske proizvodnje od januara do kraja avgusta 0,7 odsto

Međugodišnji pad undustrijske proizvodnje u Srbiji od januara do kraja avgusta ove godine iznosio je 0,7 odsto, koliko i smanjenje proizvodnje prerađivačke industrije, ocenili su autori biltena "Makroekonomske analize i trendovi" (MAT).
Proizvodnja elektroprivrede je u tom periodu smanjena za 2,6 odsto, a proizvodnja rudarstva povećana za 3,2 odsto.


Kako je navedeno u MAT-u, i u spoljnotrgovinskoj razmeni podaci nagoveštavaju oporavak, ali daleko sporiji od oporavka industrijske proizvodnje.

"Kada se računa sa oporavkom naše ekonomije, manji je problem oporavak naše proizvodnje, već se mora računati sa izgledima i brzinom oporavka naših izvoznih destinacija", ukazano je u biltenu.

Neto priliv stranih direktnih investicija u periodu januar-jul iznosio je oko 1,57 milijardi evra, što je za 651,2 miliona evra ili za 29,4 odsto manje nego u istom periodu prethodne godine.

Za sedam meseci ove godine je neto priliv portfolio investicija bio oko 1,42 milijarde evra i za 1,12 milijardi evra je veći nego u istom prošlogodišnjem periodu, naveli su autori MAT-a.

Neto odliv po osnovu ostalih investicija (gotov novac i depoziti, finansijski i trgovinski krediti) je iznosio 987,7 miliona evra, dok je u istom periodu prošle godine zabeležen neto priliv u iznosu od 657,9 miliona evra.

U okviru ostalih investicija od januara do kraja jula zabeleženo je povećanje depozita domaćih poslovnih banaka u inostranstvu u iznosu od 338,1 milion evra. Zabeleženo je i povećanje neto kreditnih obaveza poslovnih banaka u iznosu od 450,6 miliona evra i preduzeća u iznosu od 273,5 miliona evra, dok su neto kreditne obaveze države smanjene za 47,3 miliona evra.


Izvor Beta

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa