17. mart 2018.17. mar 2018.
Pacoli za ekonomsku zonu Kosova i južne Srbije

Pacoli za ekonomsku zonu Kosova i južne Srbije

Kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli predložio je danas u Sarajevo formiranje "slobodne ekonomske prekogranične zone između Severa Kosova i južne Srbije.
On je izneo ovaj predlog "pozivajući se na Berlinski proces, inicijativu EU za unapređenje ekonomske saradanje i infrastrukture među zemljama Zapadnog Balkana", kao "asimetričnu akciju" koja bi "revitalizovala značaj granica" i dovela do "ekonomskog razvoja" i "normalizacije međuetničkih odnosa", saopšteno je iz kosovskog Ministarstva spoljnih poslova, a objavljeno na sajtu Kossev.

Pacoli je u Sarajevu učestvovao na sastanka Konferencije ministara spoljnih poslova Fonda za Zapadni Balkan i neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova "Zapadno-balkanske šestorke - ZB6".

Srpski šef diplomatije, Ivica Dačić je, kako je saopštilo kosovsko ministarstvo, postavio na tom skupu pitanje učešća Kosova na predstojećem samitu EU Zapadnog Balkana u Sofiji.

"Državnost Kosova je nešto što je postignuto. Bićemo zajedno u Sofiji, kao i sve druge balkanske države i Evropska unija," rekao je Pacoli, navodi se u saopštenju kosovskog ministarstva.

"Ostajemo čvrsto posvećeni procesu evropskih integracija, implementaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i dijalogu sa Srbijom o normalizaciji odnosa, koji pomaže EU, a koji bi trebalo da se završi pravno obavezujućim sporazumom sa obe strane," dodao je Pacoli.

On je rekao da Kosovo povećava saradnju sa svim susedima, "čak i sa Grčkom, koja podržava kosovske evropske integracije".

Sastanku su prisustvovali i predstavnica Spoljnopolitičke službe Evropske unije, Angelina Ejhorst, direktor Direktorata za politiku susedstva i pregovore o proširenju, Kristijan Danijelson i ministarka spoljnih poslova Bugarske, Ekaterina Zaharijeva.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa