30. april 2024.30. apr 2024.
Skupština Srbije će o izboru nove Vlade raspravljati 1. maja: Vučević saopštio kandidate za sastav nove Vlade

Skupština Srbije će o izboru nove Vlade raspravljati 1. maja: Vučević saopštio kandidate za sastav nove Vlade

Sednica Skupštine Srbije na kojoj će se raspravljati o izboru nove Vlade, zakazana je za sredu, 1. maj u 12 sati. Jedina tačka dnevnog reda posebne sednice republičkog parlamenta je izbor Vlade Srbije i polaganje zakletve predsednika i članova Vlade.

Mandatar za sastav nove vlade Miloš Vučević je ranije danas, nakon sednice Predsedništva Srpske napredne stranke (SNS) izjavio da je njegov predlog Skupštini Srbije da vlada ima 31 ministra, od kojih je najveći broj njih iz SNS-a, a među kojima ima i deset žena.

Među predlozima Vučevića za ministre u novoj Vladi Srbije su Ivica Dačić, koji je predložen za ministra unutrašnjih poslova, Siniša Mali je predložen za ministra finansija, Bratislav Gašić je predložen za ministra odbrane, a Marko Đurić za ministra spoljnih poslova.


Vučević je naveo i da je predsednica stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski predložena za ministra za brigu o porodici i demografiji, Nikola Selaković za ministra za kulturu, dok je predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin predložen za potpredsednika Vlade.

Mandatar za sastav nove vlade i predsednik Srpske napredne stranke (SNS) Miloš Vučević rekao je danas da će predložiti predsednici Skupštine Ani Brnabić da sutra bude sednica na kojoj će se raspravljati o sastavu nove Vlade Srbije i predložio kandidate za ministre.

Vučević je nakon sednice Predsedništva SNS kazao novinarima da će predložiti da Ivica Dačić bude ministar unutrašnjih poslova, a Siniša Mali ministar finansija dok će potpredsednik Vlade biti bivši direktor Bezbednosno informativne agencije (BIA) Aleksandar Vulin.

On je kazao da će Irena Vujović biti kandidatkinja za ministarku za zaštitu životne sredine, Goran Vesić je predložen za ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a Dubravka Đedović za ministarku rudarstva i energetike.

Rekao je da će predložiti da Tomislav Momirović bude ministar unutrašnje i spoljne trgovine, Maja Popović ministarka pravde, Bratislav Gašić ministar odbrane, Marko Đurić ministar spoljnih poslova, Tanja Miščević ministarka za evrointergracija, a Slavica Đukić Dejanović ostaće, verovatno, ministarka prosvete.

Dodao je da je Zlatibor Lončar kandidat za ministra zdravlja, Nemanja Starović za ministra za zapošljavanje, rad, boračka i socijalna pitanja, Milica Đurđević Stamenkovski biće kandidovana da rukovodi Ministarstvom za brigu o porodici i demografiji, a Nikola Selaković kandidat je za ministra kulture.

Jelena Žarić Kovačević kandidatkinja je za ministarku državne uprave i lokalne samouprave, Adrijana Mesarović za ministarku privrede, Aleksandar Martinović za ministra poljoprivrede dok je Zoran Gajić kandidovan za ministra sporta i Husein Memić za ministra turizma i omladine.

Vučević je naveo da će Milana Krkobabića predložiti za ministra za brigu o selu, Dejana Ristića za ministra informisanja i telekomunikacija, a Darka Glišića za ministra za javna ulaganja.

Novica Tončev, Usame Zukurlić, Nenad Popović i Tatjana Macura predloženi su da budu ministri bez portfelja.

Vučević je izjavio da će SNS imati najviše novih ministara i da će u novoj Vladi na ministarskim funkcijama biti 10 žena.

Po njegovim rečima, nova Vlada Srbije će imati 31 ministra od kojih će osam biti nove ličnosti, a četvoro predloženih nisu članovi nijedne stranke.


On je kazao da je "prirodno najviše" ministara iz Beograda, ali da ih ima iz Novog Sada i Vojvodine dok će "posle 20 godina jedna ministarka biti iz Niša".

"Čeka nas dva dana dinamične rasprave u Skupštini Srbije. Čeka nas nastavak kampanje za lokalne izbore. Pobeda je naša obaveza", kazao je Vučević.

On je ocenio da je deo opozicije koji je najavio da neće učestvovati na izborima 2. juna došao do zaključka "da ne može da pobedi i time aboliraju sebe za politički neuspeh".
Beta

Najnoviji broj

16. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa