27. oktobar 2020.27. okt 2020.
Image by Photo Mix from Pixabay

Image by Photo Mix from Pixabay

Dodatni uređaj uskoro obavezan

Od 1. janaura 2022. svi preduzetnici koji koriste fiskalne kase moraće da imaju dodatni uređaj uz kasu, a koji će poreskim inspektorima omogućiti da prate izdavanje računa i da skeniraju eventualne nepravilnosti. Ovo je predviđeno nacrtom novog zakona o fiskalizaciji koji bi trebalo da suzbije sivu ekonomiju i uspostavi efikasniju kontrolu i bolju naplata poreza.

Praktično, vlasnici prodavnica, kafića i svih objekata koji izdaju fiskalne računa, na postojeće fiskalne kase moraće da nadograde uređaj, koji će imati svoj softver. Uređaj bi bio povezan s Poreskom upravom, koja bi istog momenta kada se neki proizvod naplati i prođe kroz fiskalnu kasu, dobila podatak o mestu, vremenu i ceni prodate robe.

Prenos podataka će biti omogućen zahvaljujući internt vezi, što znači da će svaki preduzetnik koji koristi fiskalnu kasu morati da ima i internet.

"Izuzetno, ukoliko se podaci o izdatim fiskalnim računima ne mogu dostaviti u realnom vremenu, usled prekida internet veze ili ona nije dostupna na mestu prometa, predviđena je obaveza čuvanja podataka u internoj memoriji elektronskog fiskalnog uređaja do momenta prenosa podataka Poreskoj upravi", navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.
Kamatica

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa