13. januar 2021.13. jan 2021.
Autor: Gmihail at srpski Vikipedija - Sopstveno delo, CC BY-SA 3.0 rs, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=97331077

Autor: Gmihail at srpski Vikipedija - Sopstveno delo, CC BY-SA 3.0 rs, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=97331077

Godišnjica rođenja Jovana Sterije Popovića

Trinaesti dan januara je godišnjica rođenja našeg, možda najpoznatijeg komediografa Jovana Sterije Popovića. Pre tačno 215 godina, 13. januara 1806. godine, u Vršcu, rođen je Jovan. Smatraju ga "ocem" srpske drame, a značajne rezultate zabeležio je i kao Ministar prosvete.

Rođen je u uglednoj porodici, ali zbog lošeg zdravlja, vreme je provodio uz majku i čitanje. Tokom školovanja U Budimpešti upoznao je dramsku umetnost. Na poziv dolazi u Kragujevac kao predavač na Liceju, a potom od 1842. je Ministar prosvete. Inicirao je u svom mandatu osnivanje Akademije nauka, Narodne biblioteke i Narodnog pozorišta. Bio je organizator srednjoškoslkog obrazovanja u Srbiji. Zbog sukoba sa onda jednim od najmoćnijih ljudi u državi, Tomom Vučićem Perišićem, napustio je Srbiju i vratio seu Vršac, onda deo Austrije.

U književnosti se isticao dramama, a najpoznatije su: Pokondirena tikva, Laža i paralaža, Kir Janja, Tvrdica, Zla žena. Izvođenjem njegove tragedije "Smrt Stefana Dečanskog" otvoreno je prvo pozorište u Beogradu.

Umro je sa svega 50 godina, 1856.

U sklopu obeležavanja 150 godina od rođenja i 100 godina od smrti Jovana Sterije Popovića u Novom Sadu je 1956. godine osnovan festival „Sterijino pozorje”. I danas, ovaj festival, na kome pozorišta iz zemlje i inostranstva učestvuju sa delima jugoslovenskih pisaca (u početku je to bio festival samo Sterijinih dela) važi za najznačajniju pozorišnu manifestaciju u Srbiji. (Vikipedija)



Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa