Инфо

13. јануар 2021.13. јан 2021.
Аутор: Gmihail at српски Википедија - Сопствено дело, CC BY-SA 3.0 rs, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=97331077

Аутор: Gmihail at српски Википедија - Сопствено дело, CC BY-SA 3.0 rs, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=97331077

Годишњица рођења Јована Стерије Поповића

Тринаести дан јануара је годишњица рођења нашег, можда најпознатијег комедиографа Јована Стерије Поповића. Пре тачно 215 година, 13. јануара 1806. године, у Вршцу, рођен је Јован. Сматрају га "оцем" српске драме, а значајне резултате забележио је и као Министар просвете.

Рођен је у угледној породици, али због лошег здравља, време је проводио уз мајку и читање. Током школовања У Будимпешти упознао је драмску уметност. На позив долази у Крагујевац као предавач на Лицеју, а потом од 1842. је Министар просвете. Иницирао је у свом мандату оснивање Академије наука, Народне библиотеке и Народног позоришта. Био је организатор средњошкослког образовања у Србији. Због сукоба са онда једним од најмоћнијих људи у држави, Томом Вучићем Перишићем, напустио је Србију и вратио сеу Вршац, онда део Аустрије.

У књижевности се истицао драмама, а најпознатије су: Покондирена тиква, Лажа и паралажа, Кир Јања, Тврдица, Зла жена. Извођењем његове трагедије "Смрт Стефана Дечанског" отворено је прво позориште у Београду.

Умро је са свега 50 година, 1856.

У склопу обележавања 150 година од рођења и 100 година од смрти Јована Стерије Поповића у Новом Саду је 1956. године основан фестивал „Стеријино позорје”. И данас, овај фестивал, на коме позоришта из земље и иностранства учествују са делима југословенских писаца (у почетку је то био фестивал само Стеријиних дела) важи за најзначајнију позоришну манифестацију у Србији. (Википедија)



Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa