20. januar 2021.20. jan 2021.
Autor: Roman Zacharij - Sopstveno delo, Javno vlasništvo, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6608293

Autor: Roman Zacharij - Sopstveno delo, Javno vlasništvo, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6608293

Sveti Jovan

Pravoslavni vernici i Srspka pravoslavna crkva danas se sećaju propovednika i svetitelja Svetog Jovana koji je živeo kada je zemljom hodao i Sin Božiji i koji je Isusa Hrista krstio u reci Jordan.

Sveti Jovan je rođen u porodici judejskog sveštenika, pola godine pre Isusa, 7. jula, dana koji se slavi kao Ivanjdan, dan njegovog rođenja. Odrastao je po verskim uzusima, a ubrzo je napustio dom da bi kao pustinjak živeo u blizini reke Jordan. Otpočeo je propovedi o skorom kraju sveta koje su privlačile mnoge ljude. Dolazili su na krštenje koje je obavljao obrednim potapanjem u reci Jordan. Kada je došao kod njega Isus iz Nazareta, rekao mu je: "Ti treba mene da krstiš, a ti dolaziš meni". Iako su Jovana neki smatrali mesijom, on je odbijao to da prihvati.

Pogubljen je po nalogu Irodove žene koju je optužio za preljubu.

Mnoge porodice u Srbiji Svetog Jovana slave kao Krsnu slavu i po brojnosti je ona treća. Svima koji danas slave želimo srećnu Slavu, uz želju da je provedu u miru, harmoniji, ljubavi i da već naredne godine ponovo bude organizovana uz veći broj gostiju.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa