21. januar 2021.21. jan 2021.
Ugroženi vodotokovi u Srbiji

Ugroženi vodotokovi u Srbiji

Evropska zelena partija izražava zadovoljstvo zbog ekspresne reakcije nadležnih službi posle prijave da se u reku Lepenicu u blizini Kragujevca bezobzirno prosipa otpadni mulj i ugrožava životna sredina i posledično zdravlje ljudi. Celokupna hidrološka mreža Srbije je zagađena najrazličitijim vrstama otpada. Sveži su primeri onemogućavanja rada hidroelektrana na Limu i Drini zbog zagušenja rečnog toka hiljadama tona otpada, a sliv Velike Morave je pored izlivanja ovog mulja dodatno ugrožen i pucanjem brane na jalovištu u Leposaviću iz kojeg će preko reke Ibar dospeti nekoliko stotina tona otrova poreklom iz prerađene rude olova i cinka iz rudnika Trepča i iz ugljenokopa u Obiliću i ugroziti snabdevanje stanovništva pijaćom vodom i proizvodnju zdrave hrane.

“Izuzetno mi je drago da su ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović i njoj potčinjene službe brzim podnošenjem prijave protiv odgovornih lica poslali poruku da će svaki pokušaj zagađivanja životne sredine dovesti do pravne reakcije i izricanja najstrožih kazni. Zalažem se da postojeće kazne budu još veće jer onaj kome je profit preči od zdravlja našeg potomstva zaslužuje da bez tog profita i ostane. Ističem da je za adekvatno procesuiranje ovakvih prekršaja neophodna saradnja i predstavnika lokalne samouprave i policijskih snaga, što se i desilo u slučaju reke Lepenice, jer štete prouzrokovane ovakvim postupcima prevazilaze delokrug rada ekoloških inspektora. Pozivam Ministarstvo zaštite životne sredine i svakog ekološkog inspektora pojedinačno da se bez straha posvete svom poslu i nastave sa praksom hitnog reagovanja u slučajevima bilo koje vrste zagađivanja vode, vazduha i zemljišta. Praksa iza koje se često zaklanjaju ekološki inspektori je da im je za izlazak na teren po prijavi građana potrebno odobrenje iz Ministarstva, što u velikom broju slučajeva onemogućava brzo otkrivanje počinilaca ili ostavlja mogućnost za zataškavanje, a nekad počinioci ne budu ni otkriveni. Ovu praksu treba promeniti jer je to u interesu zaštite zdravlja građana. Oni koji ovo ne žele ili ne umeju neka se povuku i ustupe mesto onima koji smeju da stanu ispred nesavesnih pojedinaca i kompanija u odbrani čiste životne sredine.” - izjavio je tim povodom dr Dejan Pavlović, predsednik Evropske zelene partije.

Podsećamo da se u jalovištu u Leposaviću nalazi oko 150 miliona tona raznog materijala koji će ukoliko se ovo jalovište ne sanira nastaviti da putuje Ibrom, Zapadnom i Velikom Moravom sve do Dunava. Ovo je još jedan primer kakvu opasnost predstavljaju jalovišta i istorijski otpad u njima. Slična situacija se desila 2014. godine kada je posle katastrofalnih poplava pukla brana jalovišta u rudniku Stolice kod Krupnja i u reke Kostajnik, Korenitu, Jadar i Drinu slila ogromne količine otrovnih hemikalija ostavljajući i nanose jalovine po njivama na obalama ovih reka. Smatramo da je ovo dovoljna opomena i za planirano otvaranje rudnika litijuma u dolini reke Jadar i planirano jalovište koje treba da primi milione tona otrovnog otpada posle prerade rude.
Evropska zelena partija

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa