18. februar 2021.18. feb 2021.
Evropska zelena partija

Evropska zelena partija

Evropska zelena partija: Za Srbiju bez smoga

Jedna od pet ključnih poruka koju je Evropska zelena partija slala građanima Šapca u predizbornoj kampanji jeste da ćemo primorati fabrike da ugrade sve neophodne filtere i obezbediti čist vazduh. Naša inicijativa ZA ŠABAC BEZ SMOGA je uz pomoć građana identifikovala industrijska postrojenja u Istočnoj radnoj zoni kao važne uzročnike narušenog kvaliteta vazduha koji Šapčani dišu. Uspeli smo u borbi da nezavisnim merenjima dokažemo da je to tačno. Međutim, lokalna samouprava nam je pružila podršku tek sa promenom vlasti i formiranjem nove skupštinske većine u kojoj je dominantan koalicioni partner Srpska napredna stranka. Evropska zelena partija ističe zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom koja je rezultirala postavljanjem mobilne merne stanice za kontrolu kvaliteta vazduha u centru Šapca i formiranjem Saveta za ekologiju i zelenu ekonomiju koji već priprema predlog mera za smanjenje čestičnog i hemijskog zagađenja vazduha.

Dodatna potvrda opredeljenosti nove gradske vlasti da se Šapčanima omogući zdrava životna sredina stiže i posle razgovora gradonačelnika Šapca dr Aleksandra Pajića sa vlasnikom fabrike Eliksir Zorka mineralna đubriva i potvrde da će ova kompanija konačno ispuniti preuzete obaveze i do polovine godine ugraditi neophodne filtere u svoje postrojenje.

Mi ćemo nastaviti da delujemo kao ekološki ombudsman građana i da vršimo institucionalni pritisak da se zakoni Republike Srbije poštuju u svakom segmentu zaštite životne sredine. To smo nedavno još jednom pokazali ukazivanjem na nepravilnosti u postupku odobravanja dozvole za rad skladišta opasnog otpada i sprečavanjem njenog izdavanja dok se zakonski uslovi ne ispoštuju u celini.

Borba za čist vazduh ne poznaje granice i ona je sada postala borba ZA SRBIJU BEZ SMOGA. Zagađenje vazduha oštećuje naše zdravlje više od zagađenja vode, zemljišta i hrane i nemoguće ga je izbeći jer disanje ne možemo zaustaviti, a vodu i hranu možemo birati. Zato hajde da izaberemo da dišemo čist vazduh. Predsednik Evropske zelene partije dr Dejan Pavlović predstaviće mere za smanjenje i sprečavanje zagađenja vazduha na sutrašnjoj konferenciji za novinare koja će se održati u Medija centru. Predložene mere će biti poslate Ministarstvu zaštite životne sredine i svim jedinicama lokalne samouprave. Evropska zelena partija će svojim kapacitetima maksimalno pomoći da one budu sprovedene.

Evropska zelena partija

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa