22. februar 2021.22. feb 2021.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Danas je Nikola heroj u Srbiji

Nikoli Ninkoviću, slabovidom tridesetrogodišnjem mladiću iz Šapca, danas je u Gradskoj upravi uručen ugovor o radu. Nikola će u narednom periodu raditi na poslovima izrade programa za evidenciju izdatih dokumenata iz matičnih službi. Dodeli ugovora prisustvovala je i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović.

Foto: Glas Podrinja


Nikola se zahvalio Ministarstvu za rad koje je u prošlom sazivu kupilo licence za android uređaj za govorni softver za slepe i slabovide osobe, kao i ministarki Obradović i Gradskoj upravi Grada Šapca koji su mu ukazali poverenje.

-Zahvalan sam što mi je, kao slabovidom programeru ukazano poverenje da pojačam IT kadar u Gradskoj upravi. Želim da pošaljem poruku svim slepim i slabovidim osobama, koje ne koriste android uređaje, da, kada je država to već obezbedila, jedan pametni telefon sa aplikacijom za čitanje teksta, može im biti od velike koristi, poručio je Nikola Ninković.

Ministarka Obradović je istakla da kao roditelj zna šta znači osećaj kada nečije dete postane izuzetno koristan član društva. Posebno je izrazila zahvalnost Nikolinoj porodici na svemu što su uradili za njega.

Foto: Glas Podrinja


-Ovo je jedna ljudska priča koja zaslužuje više od novinske crtice tokom današnjeg izveštavanja. Ova priča mora da "zvoni" Srbijom kako i ostali gradovi i opštine čuli šta je to što možemo da uradimo za naše sugrađane, posebno za one koji su opterećeni nekom vrstom invaliditeta, a pri tom mogu izuzetno da pomognu u funkcionisanju gradova i opština. Nikola je već sarađivao sa GU oko izrade određenoh veb aplikacija. Sada će, sve ono što je manje-više volonterski radio početi da radi u punom radnom vremenu. Pomažući Nikoli da ima prostor da pokaže svoje znanje i sposobnosti, ovde u Šapcu, mi smo zapravo pomogli građanima Šapca. Zbog toga zahvalnost GU, na čelu sa gradonačelnikom Aleksandrom Pajiće, što su prepoznali ovaj momenat i ovu priču treba širiti celom Srbijom. Današnji dan je dan kada je Nikola heroj u Srbiji. Očekujem da imamo još mnogo mladih Nikola širom Srbije, gde ćemo pokazati koja je to mreža mladih IT-jevaca po Srbiji koji su koristili govorne softvere preko projekta Vlade Republike Srbije, rekla je ministarka Obradović.

foto: Glas Podrinja


Gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić se zahvalio ministarki što je prepoznala koliko je bitno da svi u Republici Srbiji treba da budu jednaki. Istakao je da će se boriti da svi u Šapcu imaju jednaka prava i da nema barijera među ljudima.

-Nikola je sa 19 godina, usled bolesti ostao potpuno slep. Do tada je video i radovao se svom drugom decom. Zajedno sa svojom porodicom poslednjih godina se borio da bude ravnopravan i vredan član ovog društva. To smo prepoznali. Njegov otac, koji duže od 30 godina radi u GU, zajedno sa njim pomoći će da izađemo u susret građanima Šapca i da evidencija koju ćemo voditi o izdatim dokumentima, na mnogo brži i jednostavniji način, bude dostupna našim sugrađanima. Nikoli želim da bude revnosan na poslu koji radi, jer njegov doprinos će sigurno osetiti svi zaposleni u GU, kao i naši sugrađani, rekao je gradonačelnik Pajić.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa