26. februar 2021.26. feb 2021.
Elixir Zorka:Pružamo punu podršku inicijativi koju su pokrenule „Mame Šapca“ da se uradi nezavisna kontrola, kako bi se tačno utvrdili izvori i uzroci svih vrsta aerozagađenja u Šapcu
Saopštenje za javnost

Elixir Zorka:Pružamo punu podršku inicijativi koju su pokrenule „Mame Šapca“ da se uradi nezavisna kontrola, kako bi se tačno utvrdili izvori i uzroci svih vrsta aerozagađenja u Šapcu

Elixir Zorka u potpunosti razume zabrinutost građana za kvalitet vazduha u našem gradu i u celoj zemlji. Pružamo punu podršku inicijativi koju su pokrenule „Mame Šapca“ da se uradi nezavisna kontrola, kako bi se tačno utvrdili izvori i uzroci svih vrsta aerozagađenja na koja ukazuju građani Šapca, a u skladu sa propisima Republike Srbije koji regulišu zaštitu vazduha od zagađivanja.

U vezi sa najnovijim obraćanjima javnosti u kojima se Elixir apostrofira kao uzročnik „ekološke katastrofe“ u Šapcu naglašavamo da zagađenje PM česticama, sumpor dioksidom (SO2) i azotnim oksidima (NO2), a koja su zabeležena na svetskim sajtovima, nisu uzrokovana našim radom, kao ni da na emiteru Elixira nema nikakve kiseline, koja se takođe pominje.

Ističemo da su sva dosadašnja merenja, redovne i vanredne kontrole emisije, koje su u Elixir Zorki sprovele nadležne inspekcije, kao i kontrole onih parametara kvaliteta ambijentalnog vazduha koji se mogu dovesti u vezu sa našim radom u okvirima zakonom dozvoljenih granica.

Elixir Zorka spremna je da momentalno zaustavi proizvodnju, ukoliko bilo koja redovna ili vanredna merenja utvrde prekoračenja u našoj emisiji. Na isti potez smo spremni i ukoliko dodatne stručne analize utvrde da su uzroci aerozagađenja na koja se građani žale povezana sa našim radom.

Investicije koje smo do sada realizovali u zaštitu životne sredine iznose preko 10 miliona evra. Na postrojenju je u poslednjih 6 godina instalirano 6 vrećastih filtera i 2 baterije ciklona sa ukupno 10 jedinica za uklanjanje praškastih materija, kao i 7 skrubera-filtera za ispiranje i prečišćavanje procesnih gasova. Krajem 2019. godine ugrađen je demister.

U toku su veoma važni projekti: postavljanje 2 dodatna skrubera-filtera velikog kapaciteta, podizanje visine fabričkog dimnjaka i smanjenje vidljivosti perjanice završnog emitera. Ukupna vrednost ovih investicija je oko 3 miliona evra, a sve će biti realizovane u junu tekuće godine. Na ovaj način ćemo postići najviši stepen pranja otpadnih gasova i dodatno smanjiti ukupne nečistoće u prečišćenim gasovima. Osim toga, podizanje visine fabričkog dimnjaka, će omogućiti bolju disperziju vlažnih gasova na izlazu i dodatno smanjenje uticaja na mikrolokaciju.

U cilju utvrđivanja svih činjenica i svih izvora zagađenja vazduha u gradu, baziranih na nezavisnoj, ekspertskoj analizi, spremni smo da damo svoj doprinos i budemo deo rešenja, zajedno sa svim drugim akterima.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa