8. mart 2021.8. mar 2021.
Poziv stručnoj javnosti da pomogne građanima u borbi protiv mediokriteta i poslušnika krupnog kapitala
Saopštenje Evropske zelene partije

Poziv stručnoj javnosti da pomogne građanima u borbi protiv mediokriteta i poslušnika krupnog kapitala

Posle dva saopštenja Zavoda za javno zdravlje Šabac prvenstveno usmerena ka blaćenju Evropske zelene partije i njenog predsednika dr Dejana Pavlovića čime je ova ustanova zloupotrebljena u političke svrhe, dobili smo i treće koje očigledno nije pisano samo iz pera autora prva dva saopštenja, već je drugi deo pisan i iz pera autorke koja poznaje materiju kojom se Zavod bavi.

Evropska zelena partija ne želi da učestvuje u daljem srozavanju ugleda Zavoda niti da ide putem kojim publiku vodi autor tabloidnog dela saopštenja. Samo ćemo konstatovati da nisu osporeni naši dokazi da se PM čestice mere na samo jednom mernom mestu, a ne na četiri, i da se ta merenja ne sprovode redovno, kao i da su prvi put tek u decembru 2019. godine u izveštajnim tabelama Zavoda označeni opasni nivoi čestica. Zavod nije odgovorio ni na pitanje zašto se za svako ozbiljnije merenje parametara životne sredine angažuju akreditovane privatne i državne ustanove iz drugih gradova i kako planira da unapredi i svoje poslovanje i informisanje građana o opasnim nivoima zagađujućih supstanci u životnoj sredini.

Od autorke stručnog dela saopštenja saznajemo da su rezultati merenja PM čestica dostupni nekoliko dana posle uzorkovanja. Zašto onda 5. marta na sajtu Zavoda nije vidljiv nivo PM čestica od 28. februara? Zašto još uvek nema podataka za bilo koji dan u februaru? Zašto još uvek nema podataka za 1, 2. ili 3. januar? Zato mi želimo da se monitoring kvaliteta vazduha u Šapcu unapredi definisanjem nove mreže mernih mesta i pokazatelja kvaliteta vazduha kako bi građani imali pravovremene informacije i upozorenja o kvalitetu vazduha, i kako ne bi smo bili taoci neodgovornih emitera zagađujućih gasova i čestica. Daćemo svoj maksimalni doprinos ostvarenju ovog cilja kroz saradnju sa gradskim i republičkim institucijama.

Izrada procene uticaja zagađujućih materija iz vazduha životne sredine na zdravlje stanovništva na teritoriji grada Šapca sa osvrtom na kvalitet života i zdravstvenog stanja stanovništva, pojavu respiratornih simptoma kod dece, materijalne troškove u zdravstvenom sistemu i sistemu socijalne zaštite i efekte na privredu je još jedna tema na kojoj bi Zavod trebao da se angažuje. Zaposleni u Zavodu žele da se bave ovim temama i u izjavama koje daju ovih dana vidimo da razumeju suštinu borbe za javno zdravlje. Zato im pružamo punu podršku u nastojanjima da na čelo ove ustanove dođe stručno lice i rad ove ustanove ponovo usmeri ka dobrobiti građana. Istovremeno zaposlene u Zavodu obaveštavamo da je u toku intenzivna prepiska između Vaše ustanove i Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” u pokušaju da se ospori tačnost navoda iz izveštaja za 2019. godinu kojima se ukazuje na veoma loše stanje vazduha u Šapcu. Pružamo Vam punu podršku i u nastojanjima da ne dozvolite falsifikovanje podataka.

Evropska zelena partija poziva stručnu javnost da, bez straha od političkih komesara, iznosi naučne činjenice i znanjem, kao najmoćnijim oružjem, adekvatno usmeri institucionalnu i građansku borbu za zdravu životnu sredinu. Ne dozvolimo da nas mediokriteti i sluge krupnog kapitala ubeđuju da je ono što nam steže pluća i tera suze na oči vazduh koji nije zagađen. Pozivamo i sve pojedince, građanske inicijative i političke aktere da ne gledaju boju dresa, nego da, koristeći ono što je Evropska zelena partija već uradila, zajedno sa nama nastave da guraju lokalne zajednice i celu državu u zdravu ekološku budućnost.

Pres služba Evropske zelene partije
Evropska zelena partija

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa