6. maj 2021.6. maj 2021.
Ljubovija.info

Ljubovija.info

Spomenik šumaru heroju

U selu Čitluk, na desnoj obali Zvorničkog jezera u opštini Mali Zvornik juče je otkriven i osvećen spomenik šumaru heroju Milošu Ćirkoviću. Spomenik je delo akademskog vajara Bojana Grujića, a podiglo ga je udruženje „Naša Drina“ na čelu sa predsednikom tog udruženja i v.d. direktorom „Srbijašume“ Igorom Braunovićem.

Miloš Ćirković rođen je u Belom Polju kod Peći 1961. godine. Po zanimanju je bio šumar. Nakon potpisivanja Kumanovskog sporazuma i povlačenja Vojske Jugoslavije sa teritorije Kosova i Metohije, Miloš je odbio da napusti svoj dom. Roditelji, rođaci, kolege i prijatelji, među kojima su bili protojerej Miljko Korićanin i mitropolit Amfilohije Radović, molili su Miloša da napusti svoju kuću i pođe sa njima u manastir Pećke patrijaršije ili u izbeglički kamp u Kraljevo, ali je on to odlučno odbio rečima:“ Vi idite, ja ostajem!“

Radio je sa svojim kolegama u Šumarskom gazdinstvu Peć. Bezbednosno ugroženi i stalno pod napadom šiptarskih terorista, jer su izuzetno dobro poznavali sve puteve i šumske staze kuda su se teroristi kretali, šumari su savesno i časno obavljali svoje poslove i zadatke. Veliki broj njih, bez obzira na nacionalnu pripadnost ili versku opredeljenost, ubijen je od strane šiptarskih terorista. Miloš je, pored šumara, bio i srpski borac na Kosovu i Metohiji, koji je u poslednjim danima svog života, u neravnopravnoj borbi, likvidirao više terorista, a čak se pominje njih 18. Na kraju je časno dao život za odbranu svoje kuće i Srbije i time ispisao svoju istoriju.

Otkrivanjem spomenika heroju šumaru Milošu Ćirkoviću obeležene su 22 godine od njegove herojske pogibije i odat je pomen svim njegovim kolegama šumarima koji su se časno borili i dali svoje živote za otadžbinu.
Ljubovija.info

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa