11. maj 2021.11. maj 2021.
Image by ifd_Photography from Pixabay

Image by ifd_Photography from Pixabay

Četiri decenije od odlaska Boba Marlija

Pre tačno četiri decenije preminuo je jedan od najvećih muzičara svih vremena, rodonačelnik rege muzike, čuvani, svima poznati, Bob Marli. Veliki umetnik napustio nas je 11. maja 1981. godine.

Rođen je na Jamajci kao Robert, 1945. godine. Slušjući Fats Dominga i Rej Čarlsa je zavoleo muziku i postao mu je san da se bavi muzikom koja je bila jedan od begova omladine Jamajke od siromaštva.

Na početku karijere osniva bend „Vejlin Vejlers“. Postava se menja, ali je on konstanta. Snimaju više albuma. Planetarno su popularni tokom sedamdesetih godina. Pripadao je rastafarijanskoj veri, zbog čega je odbio amputaciju prsta, koja ga je mogla spasiti komplikacija sa kancerom. Tokom turneje u SAD mu je konstatovan tumor na mozgu uz prognosu od mesec dana života. Nastavio je da radi, ali nakon koncerta u Pitsburgu, bilo mu je toliko loše da je morao da odustane. Prebačen je u bolnicu u Majamiju, gde se 4. novembra krstio u Etiopskoj orijentalno-pravoslavnoj crkvi,[1] kao Berhane Selasije (Bob je ranije pripadao frakciji 12 Plemena Izraela).

U poslednjem pokušaju da spase život podvrgao se eksperimentalnom lečenju u Nemačkoj, gde je proslavio i svoj poslednji, 36. rođendan. Pošto lečenje nije uspelo, želeo je da se vrati na rodnu Jamajku ali je umro 11. maja 1981.

Grob Boba Marlija nalazi se u rodnom selu Devet Milja. Posthumno je odlikovan i jamajčanskim Ordenom časti.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa