16. maj 2021.16. maj 2021.
SPC: Danas je nedelja žena mironosica

SPC: Danas je nedelja žena mironosica

Nedelja Mironosica je posvećena ženama mironosicama, prvim svedocima Hristovog Vaskrsenja, a takođe i Josifu Arimatejskom, jednom od tajnih Hristovih učenika kao i Nikodimu, koji je tajno dolazio Hristu i slušao njegovu nauku. Obojica su izvršila pogreb Hristov. Pored Marije iz Magdale, ostale mironosice koje su u prvi dan nedelje došle na grob da pomažu Hrista, bile su: Salomija, kći Josifa Obručnika, a supruga Zevedejeva, majka Apostola Jovana Bogoslova i Jakova i Marija, mati Jakova Maloga i Josije (Mk 15,40). Apostol Luka spominje još i Jovanu (Lk 24,10).

U Sinaksaru Nedelje mironosica pominju se još Marta i Marija, sestre Lazareve, Marija Kleopova i Sosana. Praznik je ustanovljen u IX veku, a pesme za praznik pisali su Anatolije, iguman studijskog manastira (IX vek) ili solunski Episkop (IX ili X vek), Kosma monah (oko 743) i Teofan (posle 843). U službi ove nedelje pevaju iz posljedovanija Velikog petka i pesme posvećene mironosicama i tajnim učenicima Hristovim.

"Nedelja žena - prvih svedoka Hristovog vaskrsenja. A postale su svedoci zbog svoje velike ljubavi. Donele su mirise i došle da zamole stražu da im skloni teški kamen sa groba da pomažu voljenog učitelja. Treba da se suoče sa mrtvacem, sa mrtvim telom onoga koga su tolike volele. Ljubav sama. Ne pita ništa. Ne preza pred smrću. Od Antigone naovamo. I toj ljubavi je prvo dato da svedoči o ljubavi Boga prema celom čovečanstvu. Kamen je odvaljen, zaslepljujući anđeo sedi na grobu i objavljuje Hristovo vaskrsenje. A žene - uplašile se. Normalne, dobre žene. Ko se ne bi uplašio. I zaćutale su. Muškarcima su ostavile da propovedaju. Kad se i oni, posle žena, osvedoče. Žene su prvi svedoci vaskrsenja. " (Sveštenik Nenad Ilić)

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa