Info

24. jun 2021.24. jun 2021.
Rusija uopozorava da će gađati tuđe vojne brodove koji ulaze na njenu teritoriju

Rusija uopozorava da će gađati tuđe vojne brodove koji ulaze na njenu teritoriju

Rusija je će biti spremna da "puca i pogodi" tuđe brodove da bi zaštitila svoje granice, upozorio je danas zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov posle incidenta u Crnom moru gde je britanski razarač plovio blizu Krima koji je Rusija anektirala, u vodama za koje ona tvrdi da su njene.

Rusija je saopštila da su patrolni brod i borbeni avion ispalili upozoravajuće hice u blizini britanskog razarača "Difender" kako bi ga oterali sa područja u blizini Sevastopolja, što je Velika Britanija demantovala.

Rjabkov je rekao da je "nepovredivost ruskih granica apsolutni imperativ", dodajući da će je štititi "svim sredstvima: diplomatskim, političkim i, ako treba, i vojnim".

Upitan šta će Rusija učiniti da spreči slične upade, Rjabkov je rekao novinarima da će biti spremna da "puca na ciljeve" ako upozorenja ne budu dovoljna.

Rusko Ministarstvo odbrane juče je saopštilo da je patrolni brod ispalio hice upozorenja jer je britanski razarač "Difender" ignorisao obaveštenje o upadu i uplovio tri kilometra u ruske teritorijalne vode kod Sevastopolja, glavne ruske pomorske baze na Krimu.

Rečeno je da je ruski borbeni avion Su-24 takođe bacio četiri bombe kako bi upozorio britanski vojni brod da promeni kurs. Nekoliko minuta kasnije, britanski brod je napustio ruske vode, saopštilo je Ministarstvo.

Britansko Ministarstvo odbrane je navelo da je njihov razarač plovio kroz teritorijalne vode Ukrajine, u skladu sa međunarodnim pravom i da niko nije pucao.

Portparol premijera Borisa Džonsona, Maks Blejin (Madž Blain) je naveo da je "Difender" plovio međunarodno priznatom rutom između Ukrajine i Gruzije, i naglasio da Velika Britanija, kao i veći deo međunarodne zajednice, ne priznaje rusku aneksiju Krima.

Izvor: Beta

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa