Инфо

24. јун 2021.24. јун 2021.
Русија уопозорава да ће гађати туђе војне бродове који улазе на њену територију

Русија уопозорава да ће гађати туђе војне бродове који улазе на њену територију

Русија је ће бити спремна да "пуца и погоди" туђе бродове да би заштитила своје границе, упозорио је данас заменик шефа руске дипломатије Сергеј Рјабков после инцидента у Црном мору где је британски разарач пловио близу Крима који је Русија анектирала, у водама за које она тврди да су њене.

Русија је саопштила да су патролни брод и борбени авион испалили упозоравајуће хице у близини британског разарача "Дифендер" како би га отерали са подручја у близини Севастопоља, што је Велика Британија демантовала.

Рјабков је рекао да је "неповредивост руских граница апсолутни императив", додајући да ће је штитити "свим средствима: дипломатским, политичким и, ако треба, и војним".

Упитан шта ће Русија учинити да спречи сличне упаде, Рјабков је рекао новинарима да ће бити спремна да "пуца на циљеве" ако упозорења не буду довољна.

Руско Министарство одбране јуче је саопштило да је патролни брод испалио хице упозорења јер је британски разарач "Дифендер" игнорисао обавештење о упаду и упловио три километра у руске територијалне воде код Севастопоља, главне руске поморске базе на Криму.

Речено је да је руски борбени авион Су-24 такође бацио четири бомбе како би упозорио британски војни брод да промени курс. Неколико минута касније, британски брод је напустио руске воде, саопштило је Министарство.

Британско Министарство одбране је навело да је њихов разарач пловио кроз територијалне воде Украјине, у складу са међународним правом и да нико није пуцао.

Портпарол премијера Бориса Џонсона, Макс Блејин (Маџ Блаин) је навео да је "Дифендер" пловио међународно признатом рутом између Украјине и Грузије, и нагласио да Велика Британија, као и већи део међународне заједнице, не признаје руску анексију Крима.

Извор: Бета

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa