26. jul 2021.26. jul 2021.
Saopštenje načelnika MUO: Mere borbe protiv Kovida i dalje na snazi

Saopštenje načelnika MUO: Mere borbe protiv Kovida i dalje na snazi

Na snazi su i dalje mere koje je Vlada Republike Srbije, u skladu sa Odlukom Kriznog štaba, donela 16.juna, kao i izmene od 17. juna 2021. godine, sa kojima su lokalne samouprave Mačvanskog upravnog okruga upoznate danom donošenja.

Bez ograničenja radnog vremena mogu raditi:apoteke (uključujući veterinarske i poljoprivredne apoteke); benzinske pumpe u obavljanju delatnosti prodaje goriva; trgovinski, ugostiteljski i drugi objekati koji vrše dostavu hrane; ordinacije i laboratorije u kojima se pružaju medicinske i stomatološke usluge i veterinarske ordinacije i laboratorije i sl. i sve radnje-objekti u oblasti trgovine na malo- trgovinske i druge radnje, prodavnice.

Od momenta ublažavanja mera uočen je smanjen broj nadzora,a u najvećem broju nisu izricane mere.Na terenu je evidentno da se mere ne poštuju i da je prisutno njihovo drastično kršenje,što predstavlja nerealnu sliku u odnosu na utvrđeno stanje i preduzete mere.

U skladu sa gore navedenim, shodno obavezama i odgovornosti Radne grupe za suzbijanje širenja virusa Kovid19 prema Kriznom štabu i Vladi Republike Srbije, kao i zbog bezbednosti i sigurnosti građana, a prepoznavši nadolazeću neposrednu opasnost za zdravlje građana zbog pojave novog Delta soja Korona virusa, nalaženo je da se odmah mobilišu svi raspoloživi kapaciteti angažovanih inspekcijskih službi prepoznavanjem delatnosti koja nosi rizik u ovom trenutku sa fokusom na kontrolu broja korisnika i uslova za obezbeđivanje propisane distance u objektu shodno odredbama Uredbe Vlade i Naredbe ministra zdravlja.Potrebno je kontrolisati i ostale propisane mere.

Koordinisani inspekcijski nadzori usmereni su ka objektima i delatnostima koje su i u ovoj aktuelnoj situaciji prepoznate kao epidemiološki rizici i to: ugostiteljski objekti;objekti za organizovanje svadbi i drugih privatnih proslava;javni prevoz;objekti za organizovanje sportskih i rekreativnih događaja i sl.;i tržni centri i trgovinski lanci.

Inspekcijske kontrole su nastavljene na području Republike Srbije i Mačvanskog upravnog okruga.
S obzirom na vrstu okupljanja i očekivane rizike po bezbednost inspektora odnosno komunalnih milicionara,potrebno je obnoviti komunikaciju i neposrednu saradnju sa nadležnom policijskom upravom radi angažovanja pripadnika MUPa, u cilju pružanje podrške i bezbednosti u toku rada svim republičkim i lokalnim inspektorima.
Načelnici upravnih okruga u obavezi su da u saradnji sa rukovodiocima sanitarne inspekcije i rukovodiocima komunalne inspekcije odnosno milicije, bez odlaganja izvrše novo usklađivanje planova rada, u odnosu na napred navedene prioritete nadzora, ali na način da ljudski resursi budu racionalno raspoređeni, shodno kapacitetima.

S tim u vezi načelnik Mačvanskog upravnog okruga Vladan Krasavac je u svakodnevnoj komunikaciji sa rukovodstvom gradova i opština sa područja Upravnog okruga,a u kontrole su,na osnovu dopisa Radne grupe za suzbijanje širenja virusa Kovid 19,od 12.jula 2021.godine,uključeni svi raspoloživi ljudski i materijalni resursi.

Izveštaji o sprovedenim kontrolama svakodnevno se dostavljaju Mačvanskom upravnom okrugu.
Svaki inspektor u svom inspekcijskom nadzoru dužan je da se nadziranom subjektu legitimiše,čak i pre nego što nadzirani subjekt zatraži /osim u slučajevima prikrivene kupovine /.
Od petka 23.jula do ponedeljka 26.jula kontrolisano je 770 objekata,a u nadzoru je učestvovalo 68 inspektora.Tokom nadzora protivepidemijskih mera inspektori nisu utvrdili nepravilnosti.
Od 19.marta počeo je sa radom CENTAR ZA KOVID 19 MERE.Centar se nalazi na internet adresi inspektor.gov.rs Svi zainteresovani mogu postaviti pitanja.

U borbi protiv epidemije, pored poštovanja epidemijskih mera,značajnu ulogu igra proces vakcinacije građana,koji se sprovodi u pojačanom intenzitetu kako na području Republike Srbije tako i u lokalnim samoupravama Mačvanskog upravnog okruga.Apeluje se na populaciju mlađe starosne dobi da se vakciniše.Epidemiološka situacija je stabilna ,ali se moraju animirati svi oni koji nisu vakcinisani da se odazovu vakcinaciji.

Kabinet načelnika Vladana Krasavca

Najnoviji broj

16. septembar 2021.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa