28. jul 2021.28. jul 2021.
Foto: Rio Tinto press služba / Konferencija za medije Beograd

Foto: Rio Tinto press služba / Konferencija za medije Beograd

Rio Tinto o potencijalnom referendumu, napretku projekta, izradi studija i fazama razvoja "Jadra"

Na konferenciji za medije u Beogradu predstavnici kompanije Rio Tinto govorili su o fazama i planovima realizacije projekta "Jadar", izradi neophodnih studija, procesu pribavljanja dozvola, saradnji sa lokalnim stanovništvom i otvaranju rudnika u cilju ekspolatacije jadarita.

Referendum (ne)obavezuje


Odgovarajući na novinarska pitanja generalna direktorka Rio Sava Eksplorejšn, dela Rio Tinto, Vesna Prodanović istakla je da kompaniji nije stiglo obaveštenje države Srbije o mogućem referendumu u vezi sa projektom, ali ukoliko bi se on održao i rezultat bio negativan, Rio Tinto bi morao da zauzme stav, jer ne postoji pravni okvir po kojem dozvole ne važe.

-U slučaju da referendum bude negativan kompanija će morati da zauzme svoj stav, videćemo šta je stav države. Ne postoji pravni okvir koji kaže da, ako je referendum negativan, onda ne važe dozvole. Pravni okvir za to nije razjašnjen, ali ćemo se prilagoditi onome što u tom trenutku država bude postavila nama kao okvir- rekla je Vesna Porodanović i dodala da je od značaja za sve da zainteresovani budu informisani o samom projektu koji je trenutno u fazi studije izvodljivosti.
Foto. Rio Tinto press služba / Vesna Prodanović generalna direktorka Rio Sava Exploration

Kompletiranje projektno-tehničke dokumentacije


Prema rečima predstavnika kompanije u toku je kompletiranje projektno-tehničke dokumentacije i pripremaju se neophodne studije. Primarna je ona o proceni uticaja na životnu sredinu koja će biti dostupna javnosti za nekih dva meseca.

-Zamolila bih za strpljenje stručnu i zainteresovanu javnost, da sačeka sa komentarima dok kompanija ne izađe sa tehničkom dokumentacijom- rekla je generalna direktorka Rio Sava.

2,4 milijarede dolara za Jadar


Osvrnula se i na vest da je Rio Tinto opredelio 2,4 milijarde dolara za projekat jadarita u Loznici, naglasivši da je to najveći grinfild projekat.

-Ozbiljno planiramo fazu izgradnje koja bi trebalo da traje četiri godine. Proizvodnja treba da se realizuje 2026. godine kada bi se počelo sa ekspolatacijom litijuma, a nakon toga i u punom kapacitetu od 2029. godine.

Otpadne vode i Jadar


Prodanović je izjavila da je zemljište planirano za rudnik treće i četvrte kategorije, a na pomen vode koja bi bila ispuštena u reku Jadar i moguće kontaminacije, naglasila je da će ona biti tretirana kako vodotokovi ne bi bili zagađeni.

-Upravljanje vodama i otpadom izaziva dosta pažnje i zabrinutost. Imali smo na tu temu dosta onlajn sastanaka, a naravno ostaje mogućnost da i u drugim prilikama dostavimo tehničke podatke, da pokažemo koliko su ozbiljne mere koje se preduzimaju da bi se voda zaštitila, da bi se prečišćavanje vode dovelo na nivo da ne utiče na dalje tokove.

Sve ono što bi se ispuštalo povremeno, ne stalno, u reku Jadar biće apsolutno tretirano i neće dovesti do zagađenja vodenih tokova. Ovo je ozbiljan rudarsko-industrijski projekat, sigurno da ima uticaj na životnu sredinu, a u današnjem vremenu, ovakvi projekti te rizike drže pod kontrolom. To je ono što Rio Tinto radi i čemu će biti posvećen.

Dakle, projekat jeste nešto što utiče na životnu sredinu, ali će ti uticaji biti svedeni na najmanju moguću meru i vreme kada možemo to da prikažemo je kada izađemo sa Studijom o proceni uticaja na životnu sredinu - dodala je.

Razgovori sa meštanima


Prodanović je naglasila da kompanija ima dobru komunikaciju sa većinom kada je lokalno stanovništvo u pitanju i da su njihova vrata uvek otvorena za pitanja, te da će organizovati još jedan susret sa svim zaintersovanim 24. avgusta, ističući da su potpuno otvoreni za sva pitanja i da će predstaviti sva tehnička rešenja onima koji su protiv projekta. Naglašavaju da su otvoreni i spremni za dijalog.


Konstantan monitoring celokupnog procesa ekspoloatacije rude


Generalna direktorka Rio Sava rekla je da se potenicijalni rizici planiraju, kao i njihova kotrola, te da će se planirati i različite scenarije i rešenja. Predviđeno je da se vrši konstantan monitoring svih segmentata i da Rio Tinto ima obavezu praćenja aktivnosti nakon završetka projekta od najmanje 30 godina, a da je u planu permanentna sanacija i rekultivacija područja.

Transport opasnih hemikalija


Predstavnici kompanije su istakli da je planirano da se opasne hemikalije transportuju železnicom i kamionima, što čine i druge kompanije koje posluju u Srbiji.

Još uvek traje kupovina zemljišta


Zemljište za planirani rudnik je u fazi kupovine, a rukovodilac poslova saradnje sa državnim organima i projektna odobrenja Nikola Šunjić je izneo podatak da je kompanija do sada poslala 64 % ponuda za parcele i 77% za objekte.

-Trenutno je toliko ponuda je poslato, jer fizički nije moglo više, a ima i dosta parcela sa nerešenim imovinsko-pravnim statusom, što će svakako uticati na dinamiku otkupa zemljišta - rekao je Šunjić.

Protest u Loznici u četvrtak


Povodom najavljenih protesta u Loznici u četvrtak, 29. jula, Šunjić je rekao da usvajanje Prostornog plana grada donosi lokalna samouprava i da to nema veze sa Prostornim planom područja posebne namene za Jadar, koji je usvojila je Vlada Srbije u febraru 2020, jer Skupština Grada Loznivce ne može preinačiti odluku Vlade, odnosno može samo konsatrovati da plan postoji.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa