3. avgust 2021.3. avg 2021.
Kulturni centar

Kulturni centar

Mariji Krtinić Veckov nagrada „Laza K. Lazarević“

Marija Krtinić Veckov, ovogodišnja je dobitnica nagrade „Laza K. Lazarević“ za najbolju neobjavljenu priču na srpskom jeziku „Uspomena iz Sokobanje“ koju dodeljuje Kulturni centar Šabac. Žiri u sastavu: Lejla Kalamujić, prof. dr Vladislava Gordić Petkovići i mr Katarina Janković Popović jednoglasno je doneo odluku o laureatu.

Kako je navedeno u obrazloženju žirija, u konkurenciji od 85 pristiglih proznih celina uočena je sklonost ka dramatizaciji svakodnevice u urbanoj i ruralnoj sredini.

-Dominiraju intimističke priče u kojima se preispituju krizna razdoblja i složene emotivne i egzistencijalne situacije u životima mladih i sredovečnih žena i muškaraca, a žanrovski koncipiranih priča i književnog pripovedanja zasnovanog na istoriji i faktografiji bilo je neuporedivo manje nego ranijih godina - navodi stružni žiri.

Zbog inventivnosti i stvaralačke zrelosti, žiri nagrade „Laza K. Lazarević“ pohvaljuje priče koje su se našle u najužem izboru: „Kao što je Ana pevala“ Damira Nedića iz Kragujevca (šifra „Iskra i Sloboda“), „Šleper“ Dušana Rajkovića iz Zrenjanina (šifra „Šleper 1“), „Kuća“ Olivere Mitić iz Smedereva (šifra „78998“) i „Zajedno“ Jovane Rebe iz Sremskih Karlovaca (šifra „Klea“).

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa